Maarten Huisman: Rozenpracht

Maarten Huisman: Rozenpracht

Een weblog van Maarten Huisman, Botanical personality en online host bij Flower Circus. Hij schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

We starten 2024 in de kleurrijke wereld van de trosrozen, waar passie en toewijding samenkomen in de kassen van trosrozen Kwekerij De Opstal in het hart van Westland; Naaldwijk. Door mijn werk voor Flower Circus ben ik al bekend met het product, maar bracht ik nog niet eerder een bezoek aan de kwekerij, hoog tijd daar verandering in te brengen. Sinds het begin in 2006 heeft deze kwekerij haar naam gevestigd als een autoriteit op het gebied van het kweken van topkwaliteit trosrozen. Met meer dan 20 verschillende soorten trosrozen is de diversiteit hier werkelijk adembenemend.

Internationale Uitstraling
Wat Trosrozen Kwekerij De Opstal echt onderscheidt, is hun indrukwekkende internationale afzetmarkt. Niet alleen zijn hun prachtige bloemen een onmisbaar element op bruiloften, maar ze reiken ook tot ver over de grenzen. Van het romantische Finland en Zweden tot het zonnige Italië en het schilderachtige Zwitserland, tot aan het hart van Zuid-Duitsland - overal worden de trosrozen van De Opstal met open armen ontvangen en hebben zij al menig huwelijk gesierd.

Topprestatie in de Nederlandse Trosrozenkweek
Te midden van de bloeiende rozenkwekerijen in Nederland onderscheidt Trosrozen Kwekerij De Opstal zich trots als een vooraanstaande speler, behorende tot de top 3 van trosrozenkwekers in het land. Hun perfecte kwaliteit, brede variëteit en toewijding aan klanttevredenheid wordt tot ver buiten de Nederlandse grenzen gewaardeerd.

Een Kleurexplosie in de Kas
Terwijl ik door de uitgestrekte kassen van De Opstal door Omer werd rondgeleid, werd ik ondergedompeld in een levendige zee van kleuren. En niet alleen vanwege de prachtige bloemen, maar opvallend genoeg bracht ook het jonge blad een extra dimensie van kleur tot leven! De kleurenpaletten variëren van zachtroze tot subtiele lavendeltinten, waarbij elke bloem op zichzelf een waar kunstwerk is. Tussen dit spel van kleuren schittert een bijzondere roos genaamd Amata, die bijna fluorescerend oranje is. Deze opvallende schoonheid heeft vooral tijdens Halloween in Amerika mateloze populariteit verworven, waar de vurige oranje tinten de festiviteiten verlichten en een feestelijke sfeer creëren.

Opstal staat bekend om het kweken van prachtige bloeiende rozen, hierin speelt de kas ook een cruciale rol in de opkweek van jonge rozenplanten. Hier worden niet alleen bloemen, maar ook toekomstige rozenplanten met zorg en toewijding grootgebracht.

Met maar liefst 3 hectare in Naaldwijk, plus nog eens 1 hectare in De Kwakel, zijn de kassen van De Opstal een lust voor het oog. Een toegewijd team van drie managers stuurt een geoliede machine aan van 25 personeelsleden, elk gespecialiseerd in verschillende afdelingen om ervoor te zorgen dat elke bloem met liefde wordt verzorgd.

Duurzaamheid in het Bloembed
Trosroosplanten hebben een levensduur van maximaal 6 tot 7 jaar, wat een bewuste keuze is van De Opstal om de kwaliteit van hun gewas te waarborgen. De productie wordt niet alleen gemeten in kwantiteit maar ook in middenprijs, waardoor de bloemen toegankelijk blijven voor een breed publiek. Het gebruik van biologische bestrijdingsmethoden en gewaswisseling draagt bij aan een duurzame en milieuvriendelijke kweek.

De productie gaat 363 dagen per jaar door, alleen op 25 december en 1 januari is er een moment van welverdiende rust, maar de rest van het jaar draait het bedrijf op volle toeren. Het hoogseizoen begint vanaf Moederdag en strekt zich uit tot 1 oktober, met een staartje in september.

Magisch Toscane en Mega Huwelijken
Een van de hoogtepunten van het afgelopen jaar is het produceren van maar liefst 20.000 takken voor mega-huwelijken, zoals die in het betoverende Toscane plaatsvinden. De bloemen van De Opstal worden op zulke momenten niet alleen getuigen van liefde, maar ook van vakmanschap en toewijding.

In elke bloem op Trosrozen Kwekerij De Opstal in Naaldwijk weerklinkt een verhaal van passie, vakmanschap en grenzeloze schoonheid. Mijn bezoek aan deze kwekerij was niet alleen een reis door kleurrijke kassen, maar een ontmoeting met de bevlogen mensen achter dit prachtige product van Nederlandse bodem.

Bron: Maarten Huisman

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v