Ronald Grootscholten: Zin

Ronald Grootscholten: Zin

Een weblog van Ronald Grootscholten. Hij is partner en senior adviseur bij Florpartners. Ronald schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

‘Ik ga echt nooit meer fluiten, zegt de jongste met een mix van verdriet en woede in haar stem.’ De welbespraakte en zelfbewuste Haagsche hockeyouders vonden het uiteraard helemaal niet raar om van alles en nog wat tegen een 16-jarige scheids te roepen. Zij had daar duidelijk geen zin meer in.

Meestal bruist ze en twinkelen de heldere ogen. Gesprekken aan tafel zitten vol energie, zeker als de oudere broers er een paar scheppen bovenop doen. Ik leg het steeds vaker af in de debatten. Haha, nou weet je het niet meer hè ouwe Boomer, schatert de oudste dan. En zo hoort te gaan. ‘Turning tables’, de rollen worden omgedraaid. Ik ben volledig subjectief maar wat een genot om zoveel ‘zin’ en ontwikkeling om me heen te hebben.

Ik zal het rijtje uitdagingen die we in tuinbouw hebben hier niet herhalen. Je kent ze. De ene wolk nog donkerder dan de ander. Toch ben ik bepaald optimistisch.  Er is sprake van een reset. Ik zal een paar ervaringen van deze week noemen.

Maandag: ik mag een meeting leiden met ruim 40 ondernemers over uitfasering chemische gewasbescherming in het Atrium bij Ter Laak Orchids. De sfeer: ‘het is lastig maar we gaan samen onze schouders eronder zetten’.

Dinsdag: een fusie tussen geberatelers en een fusie tussen tomatentelers komt naar buiten. Beide begeleiden wij. De kern: we moeten veel ballen in de lucht te houden maar er is volop perspectief als we de krachten bundelen.

Woensdagochtend: plannen smeden over samenwerking met de directies van 4 grote bedrijven uit de sierteelt top.

Woensdagmiddag: strategiesessie met Purple Pride. De belangrijkste thema’s weer eens benoemd. Geen geklaag, geen hakken in het zand maar goed nadenken, plannen maken en doen.

Donderdag: nieuw initiatief dat nog even niet naar buiten kan en einde middag World Horti Center dat 5-jarig bestaan viert.

Vrijdagochtend: meeting met Frestia, Van Iperen, Koppert Bioligical, Rijk Zwaan, Van der Knaap Groep en Lets Grow. Pilot gewasbescherming. Partijen hebben er zin in en de teler. pakt de lead.

Vrijdagmiddag: top van rozen telend Nederland op bezoek en aan de lijn.

De ondernemingszin en samenwerkingsbereidheid zijn overduidelijk aanwezig. Wat minder aan de oppervlakte ligt is de omdraaiing van rollen. De noodzaak tot herstart. De productietuinbouw neemt steeds vaker de leiding. Laat zich niet met gebogen hoofd knippen en scheren door Den Haag, banken en retailers. Dat is een mooi proces maar het is niet vrijblijvend. Het initiatief pakken, betekent ook verantwoordelijkheid nemen, doen en waarmaken. De rollen draaien om. Het is net als thuis.

Bron: Ronald Grootscholten

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v