Tip Gerbera week 17-2017

01-05-2017    09:15   |    Eugenie Dings

Versnellen voor Moederdag

De koele weken hebben in alle gewassen voor een frisse stand gezorgd. Het jonge blad is weliswaar korter, maar de diameter van de bloemen blijft voldoende groot en ook de steellengte is voldoende bij de meeste soorten. Indien er een soort nu in korte tijd flink achteruit gaat in steellengte is dit meestal gerelateerd aan wortelproblemen.

Samen met de hoge CO2  niveaus en optimale vocht deficit zijn de groeiomstandigheden optimaal.  Er wordt dan ook veel generatief bijgestuurd; veel bedrijven hanteren een daglengte korter dan 11,5 uur en gebruiken ook nog veel chloor in de bemesting.

De knopaanleg zet goed door en deze knoppen willen we graag met Moederdag oogsten.
De etmaaltemperaturen liggen relatief laag en bij een aantal bedrijven zien we dan ook de uitgroeiduur oplopen. Een knop van twee centimeter  heeft ongeveer 3 weken nodig om tot oogstbare bloem te komen. Met de huidige kwaliteit is het opvoeren van de etmaaltemperatuur het belangrijkste middel om af bloei te versnellen. Daar is voldoende ruimte voor, met name door het verhogen van de nachttemperaturen.

Het terugschakelen naar de standaarddaglengte van 11,5 uur hoeft nu nog niet. De lichthoeveelheden nemen namelijk nog steeds toe. Ik verwacht dat de stap naar 11,5 uur pas nodig is als de etmaaltemperaturen structureel boven de 20 graden gaan komen. Vorig jaar was dit vanaf week 20/21 bij de meeste bedrijven het geval.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws