Tip Gerbera week 5-2017

02-03-2017    21:21   |    Eugenie Dings

Biologisch bestrijding van Duponchelia

Biologisch bestrijding  van Duponchelia.

Na het verdwijnen van Steward en Altacor is dit jaar gebleken dat we veel meer bestrijdingen uit moeten voeren met alternatieve middelen om rupsen onder controle te krijgen. Een middel als Nomolt heeft daarentegen weer geen effect op Duponchelia. De druk hiervan nam afgelopen jaar ook fors toe en dit werd met herhaalde hartbehandelingen met Turex of Xentari bestreden. Het effect hiervan viel erg tegen.  Op zoek naar biologische alternatieven dus hiervoor, zolang er geen opvolgers voor Steward of Altacor beschikbaar zijn.

In de Phaleonopsis en ook andere potplantenteelten is inmiddels goede ervaring met de kortschildkever Atheta coriaria. De volwassen kever en zijn larven eten de larven  en eitjes van Duponchelia .Daarnaast de eitjes, larven en poppen van Sciara (varenrouwmuggen). De kever is actief vanaf 4 graden met een optimum tussen de 12 en 35 graden. Tot nu toe bleek de kever zich zeer moeilijk te kunnen vestigen.

Sinds de komst van een kweeksysteem  waarbij de kever in een emmer gekweekt wordt, is er in diverse potplantenteelten meer succes gehaald met deze kever.
De emmer heeft een afneembare deksel, fijn gaas voor de ventilatie en kleine uitvliegopeningen.
Door regelmatig  voedsel en ater  toe te voegen blijft de kweek zeker 6-7 weken actief. Nu nog zien dat we de Atheta ook het Gerberagewas in krijgen. De zichtbaarheid van de kweek en de kever maakt het makkelijker om te volgen dan bijvoorbeeld  insecten parasitaire aaltjes. Deze zijn en blijven toch ook zeker een mogelijke bestrijder van schadelijk bodeminsecten.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws