Tip Gerbera week 9-2017

01-03-2017    22:09   |    Eugenie Dings

Verduistering strategie

Verduistering strategie

De belichting strategie bij de telers van grootbloemige Gerbera verschilt de laatste tijd wezenlijk van de mini-telers. Waar een aantal van mini-telers al weer op daglengtes van 11,5 uur of zelf korter zitten is er eind februari bij de grootbloemige nog steeds sprake van 12-13 uur daglengte. Als begin maart de leveringen voor de Vrouwendag achter de rug zijn zullen ook de grootbloemige terugzakken in daglengte om de gewas weer generatief te gaan krijgen.  
Bij aanvang belichting om 06.30 betekent dit dat om 18 uur de lampen uit moeten. De doeken moeten dan zeker 15 minuten na zonder gesloten blijven. Rond 2 maart betekent dit een verduisteringstijd ’s avonds van bijna een uur.
Deze sluiting periode helpt goed om de uitstraling op te vangen en geeft tegelijkertijd een flinke energiebesparing. Zorg ervoor dat  de onder buis (indien er ook een groeibuis aanwezig is) al afgebouwd wordt voordat het doek gaat sluiten. De groeibuis wordt vanaf dat moment het primaire  stooknet. Denk ook aan het tijdig afbouwen van de CO2 dosering. Doseer  tot een uur voor het doek sluit. Zorg er voor dat in de periode van verduistering de maximum luchting vergroot wordt ten opzichte van de dag periode en verlaag ook de P-band. Stel wel een windinvloed in op de maximum lucht. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen zal zowel het vocht als de temperatuur oplopen.
Probeer daarom op het moment dat het doek open mag, eerst met een kleine kier van 3 % te beginnen. Hiermee proberen we dan de temperatuurverschillen in de kas te beperken en kan de verwarming weer rustig bijschakelen naar de nieuwe situatie.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws