BLOG Martijn van Velzen: Waar zo'n vakantie al niet goed voor is

BLOG Martijn van Velzen: Waar zo'n vakantie al niet goed voor is

Een weblog van Martijn van Velzen. Hij is arbeidsmarktadviseur bij kasgroeit.nl. Martijn schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

De vakanties zijn weer voorbij, het 'normale' leven is weer begonnen. Maar misschien was het terugkomen in het werk komen dit jaar wel extra moeilijk. Of in elk geval anders. De wereld staat op zijn kop door torenhoge energieprijzen en veel glastuinbouwbedrijven moeten belangrijke besluiten nemen hoe hier mee om te gaan. Als Adviseurs bij Kasgroeit betekent dit dat we per bedrijf kijken naar passende oplossingen en we onze hulp aanbieden bij allerlei soorten uitdagingen op het gebied van personeel.

Hoe zorg je ervoor dat de impact op je personeel niet te groot is of dat dit proces in elk geval goed wordt begeleid? Hoe blijf je ondanks eventuele hectiek toch gefocust op ontwikkeling en maak je juist gebruik van kansen die zich nu voordoen? Hoe blijf je met plezier je werk doen en wat is belangrijk voor je eigen ontwikkeling? Bij Kasgroeit gaan we ook individuele gesprekken aan met werknemers over hun loopbaan en bieden we hulp bij het begeleiden van werk naar werk.

Juist nu
Door afstand te nemen, waar de zomervakantie vaak een goed moment voor is, ontstaat er vaak ruimte om plannen te smeden voor de organisatie waarin je werkt, je eigen ontwikkeling of die van je werknemers. Neem al die inzichten juist nu met je mee terug naar je werk. Nu er bij veel bedrijven op het gebied van personeel ook veranderingen zullen (moeten) plaatsvinden, kan dit betekenen dat er juist nu meer ruimte ontstaat voor andere zaken. Als er bepaalde producties stil komen te liggen, is het verstandig om te kijken hoe je werknemers kunt laten investeren in hun persoonlijke ontwikkeling en daarover het gesprek aan te gaan. Het vraagt om een andere denkwijze, maar als in die situatie de uitdagingen kunt omzetten in kansen, is dit misschien juist het moment.

Vraag hulp en spreek je uit
In de vakantieperiode heb je er mogelijk (bewust of onbewust) al over nagedacht. Nu is het tijd voor het echte werk. Wat heb je de afgelopen periode gedaan en waar was je trots op? Wat vond je het leukste om te doen? Wat vond je minder leuk? Waar kreeg je energie van? En wat frustreerde je? Hoe zou je dingen nu anders kunnen doen? Als je bezig gaat met het antwoord vinden op deze vragen, heb je de eerste stap gezet om te groeien in je werk. En dit blijft belangrijk. De volgende stap is het op papier zetten of te bespreken met je partner, een collega of een leidinggevende en er concrete acties aan te verbinden. Want je hoeft het niet alleen te doen.

Persoonlijk
Zelf ben ook al enige tijd bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling. Op het gebied van persoonlijke effectiviteit, nee durven zeggen, prioriteiten stellen en het versterken van mijn rol als adviseur heb ik al flink wat stappen gezet. En ondanks dat dit mij veel heeft gebracht en ik ontzettend veel uitdaging en afwisseling in mijn werk ervaar, miste ik nog iets. Dit heb ik met mijn leidinggevende besproken en al pratende kwamen we tot nieuwe inzichten en verantwoordelijkheden waar ik me de komende periode mee bezig ga houden en me verder in ga ontwikkelen. Ik zal voor sommige projecten meer de rol van projectleider op mij nemen, wat wel automatisch betekent dat ik de uitvoering wat meer los moet laten. Wat ik ook nog best lastig zal vinden, want ook dat vind ik leuk! Maar dit biedt mij wel de kans om me ook op een ander vlak verder te ontwikkelen en te groeien. Waar zo'n zomer vakantie al niet goed voor is!

Heb jij ook vragen over persoonlijke ontwikkeling en wil je ermee aan de slag, maar weet je niet waar je moet beginnen ? Of sta jij voor personele uitdagingen als gevolg van de energiecrisis? Neem contact met ons op!

Bron: Martijn van Velzen

Deel artikelPaprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Luister terug! Belangrijke tuinbouw podcasts!