Jill van der Knaap: Kunst van keuzes maken

Jill van der Knaap: Kunst van keuzes maken

Een weblog van Jill van der Knaap. Zij verzorgt de marketing en communicatie binnen jem-id. Jill schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Onlangs mochten we bij ons op kantoor een groep middelbare scholieren ontvangen om zich te oriënteren op hun profielkeuze. Wat mij ieder jaar weer opvalt, is dat het overgrote gedeelte van de leerlingen onzeker is over hun keuze. Ze vinden het spannend om een gericht pad te volgen, bang dat ze zich later zullen bedenken en ze de verkeerde keuze hebben gemaakt. Dat snap ik wel, hoe kan je op je 15e al weten wat je de rest van je leven wil gaan doen?!

Het is natuurlijk onzin om te denken dat de profielkeuze die je op die leeftijd maakt de rest van je leven zal bepalen. Als je later een ander pad wil bewandelen, zal een profielkeuze je daar hooguit in vertragen, maar niet tegenhouden. Oriënteer je in de mogelijkheden en kies vooral iets wat je leuk vindt om te doen. Ook helpt het om vakken uit te sluiten waar je juist géén plezier uithaalt, zodat de keuze op die manier kleiner voor je wordt gemaakt.

Hetzelfde geldt voor een ander thema deze periode: het maken van een keuze bij de stembureaus. Op het moment van schrijven zijn de stembureaus geopend en zal ik over een uurtje mijn biljet inleveren. Een keuze waar ik niet meteen van overtuigd was, maar waar ik na wat wikken en wegen toch achter sta. Misschien ben ik later toch weer van gedachten veranderd, ondanks dat het een weloverwogen keuze was, en dat is oké. In het ergste geval heb ik pech en stem ik de volgende keer weer op een andere partij.

Het einde van het jaar nadert en dat betekent wederom: keuzes maken. De laatste jaren laten we bij GreenCommerce de route bepalen door een vooraf opgestelde roadmap. Deze roadmap wordt met veel zorg samengesteld door een select groepje medewerkers. Onderwerpen worden afgewogen op schaalbaarheid, actualiteit, commercialiteit en haalbaarheid. Het ene onderwerp scoort op bepaalde punten hoger dan het ander en vice versa. Toch moeten er keuzes gemaakt worden om een richting aan te geven.

Momenteel zijn we bezig met het concretiseren van de roadmap voor 2024. Een lastige puzzel die nog niet helemaal gelegd is, maar waar binnenkort wel een oplossing voor komt. En als later blijkt dat een onderwerp toch niet zo geschikt is, kunnen we heus nog van koers veranderen.

De keuze die je nu maakt kan je vaak op een later moment opnieuw maken, of dat nu dezelfde uitkomst zal hebben of een andere. Het is menselijk om van gedachten te veranderen. Zolang je jezelf goed informeert, kan je geen verkeerde keuze maken.

Welke keuzes staan nog op jou te wachten voor het nieuwe jaar zich aandient?

Bron: Jill van der Knaap

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v