Ronald Grootscholten: Handjes en eigen glazen

Ronald Grootscholten: Handjes en eigen glazen

Een weblog van Ronald Grootscholten. Hij is partner en senior adviseur bij Florpartners. Ronald schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

‘Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom?’ Ik moest aan deze legendarische uitspraak van Louis van Gaal denken nadat het Westland deze week het landelijke nieuws haalde.

Westland wil de spreidingswet niet uitvoeren als het aan een groot deel van de gemeenteraad ligt. Het gaat om maximaal 700 asielzoekers. Op 115.000 inwoners is dat 0,6% maar die kunnen er absoluut niet bij. Bovendien is het Westland niet van plan mee te werken aan een democratisch proces. Columnisten en praatprogramma’s maken gehakt van Westland. Gevolg enorme imagoschade en verdere afbrokkeling van maatschappelijk draagvlag voor de tuinbouw omdat Westland en tuinbouw synoniemen zijn voor veel Nederlanders. Diezelfde tuinbouw zet de komende jaren miljoenen in om het imago op te poetsen. Bloemenbureau Holland heeft haar strategie juist daarop aangepast, Glastuinbouw Nederland start een campagne en met initiatieven als Stop-the-food-fight en Eatthis waren we juist lekker op weg.

In het Westland hebben we nogal wat glas. Westlanders zijn trots op de tuinbouw maar de volksvertegenwoordigers, die zij zelf hebben gekozen, gooien in 1 week tijd vakkundig de eigen glazen in.

De politieke en maatschappelijke druk op de glastuinbouw groeit enorm. Kijk even naar Klaas Knot in Buitenhof van afgelopen zondag. Nederland loopt tegen capaciteitsgrenzen aan op het gebied van ruimte, infrastructuur en arbeidskrachten. Er moet gekozen worden voor economische activiteiten met grote toegevoegde waarde. ASML hoort daar wel bij. De glastuinbouw kennelijk niet (veel arbeidsmigranten en fossiele subsidies). Daar kunnen we boos over worden, maar dat gaat ons niet helpen. De productiviteit moet omhoog. We zullen snel moeten verduurzamen en veel minder afhankelijk moeten worden van arbeidsmigranten, onder andere door robotisering.

De arbeidsmigranten die we deels nodig zullen blijven hebben, zullen we anders moeten behandelen. Hoe is het toch mogelijk dat Westlanders de hele wereld over vliegen om kassen te bouwen, overal zaken doen en dat toch de boel in de fik gaat als er een locatie voor een arbeidsmigrantenhotel wordt aangewezen? Kap met het spreken over ‘handjes’. Omarm het Totale Mensprincipe. Zijn we toch weer terug bij Louis.

Bron: Ronald Grootscholten

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v