289 miljoen schadevergoeding Monsanto voor kankerpatiënt

14-08-2018    10:27   |    Goedemorgen

Een Californische jury heeft besloten dat de 46-jarige Dewayne Johnson een schadevergoeding van 289 miljoen dollar moet krijgen, omdat zijn lymfeklierkanker mogelijk verband heeft met het feit dat hij als tuinman van een school jarenlang met onkruidverdelger Roundup heeft gewerkt.

Doorslaggevend in het proces was dat uit interne correspondentie van het bedrijf bleek dat in de jaren '90 al signalen waren dat het gebruik van de omstreden onkruidverdelger mogelijk kankerverwekkend zou kunnen zijn. Deze uitspraak zal zeer waarschijnlijk leiden tot veel meer rechtszaken tegen Monsanto.

Lees meer hier [Engels]

Toch zijn er ook veel mensen die beweren dat het hier gaat om een hetze. Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans van de Volkskrant betoogt op Twitter dat er geen bewijs is dat glysosaat kanker veroorzaakt. Zo is er een langlopende, onafhankelijke volgstudie gedaan naar boeren die duidelijk vaststelde dat er geen verband was, aldus Keulemans. Tevens komt Keulemans met tegenargumenten tegen de beruchte Monsanto Papers en onderzoeken van het agentschap IARC. Dat er overigens mogelijke schadelijke gevolgen van glysosaat zijn voor mens en milieu, wordt niet ontkent.

Monsanto is onlangs volledig overgenomen door Bayer. De aandelen Bayer daalden door de uitspraak in de rechtszaak van Dewayne Johnson met tien procent.

(Foto: Mike Mozart/Flickr, cropped)


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Nog meer beurs!

Tessa en Kelly hebben samen met presentator Aad een serie video's gemaakt op de FHTF.