Aanleg aardwarmte blijft achter bij ambities kabinet

19-11-2019    10:11   |    FD

Aardwarmteprojecten in Nederland komen nauwelijks tot stand. De ambities zijn groot, maar er is onduidelijkheid over wie de kosten draagt. Warmtenetten aanleggen in steden blijkt zeer ingewikkeld en de overheid is traag in het verlenen van vergunningen. Dat blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad in de sector.

"Mijn boormachine staat stil", zegt Joop Roodenburg, directeur van Huisman, dat boorinstallaties levert voor kilometers diepe putten. "Als we in het huidige tempo doorgaan, blijft aardwarmte kleinschalig."

Warmtewinning met geothermie vormt een belangrijk onderdeel van de klimaatplannen van het kabinet. Op termijn moet het uitgroeien tot een bedrijfstak die honderden miljoenen euro's waard is.

Anderhalf jaar geleden werd er een Masterplan gelanceerd, onder meer door staatsbedrijf Energie Beheer Nederland. Dat moest schwung brengen in deze nieuwe bedrijfstak. Het masterplan mikt op 75 installaties voor aardwarmte in 2025. Dan moeten 140.000 huizen zijn aangesloten op een warmtenet. Nu zijn er 17 van deze installaties, zogeheten doubletten. Er worden nog geen woonwijken verwarmd door aardwarmte.

Om de doelen te halen, moeten er de komende zes jaar bijna zestig doubletten bij, zo'n tien per jaar. Ter vergelijking: in de afgelopen vier jaar zijn er twaalf doubletten bijgekomen, blijkt uit cijfers van de Dutch Association Geothermal Operators (Dago).

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Subsidiepot nu al leeg

Het subsidiepotje dat Nederlanders kunnen gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe volledig elektrische auto...