Biobest valt in de prijzen

Biobest valt in de prijzen

Eupeodes-System van Biobest, specialist in biologische bestrijding en bestuiving heeft de prestigieuze Bernard Blum Award 2020 gewonnen. Biobest is bijzonder trots op deze Bernard Blum Award, die jaarlijks wordt uitgereikt voor het meest innovatieve product op het gebied van biologische bestrijding.

"De natuurlijk voorkomende zweefvlieg Eupeodes corollae is inheems in heel Europa en zelfs daarbuiten", zegt Apostolos Pekas, R&D Senior Scientist en Teamleider voor de Beneficials-afdeling bij Biobest België. "Biobest heeft aangetoond dat niet alleen de vraatzuchtige larven uitstekende bladluisrovers zijn, maar dat ook de volwassen insecten de bestuiving van gewassen kan ondersteunen. Daardoor is dit het eerste bewezen geval van een nuttig insect met twee functies. Dit plaatst Eupeodes-System in een aparte categorie."

Kweek mogelijk op grote schaal
"Tot nu toe was het gebruik van zweefvliegen in geďntegreerde gewasbescherming (IPM-programma's) vaak beperkt. Dit bij gebrek aan betrouwbare kweekprogramma's op grote schaal." Ines de Craecker, Product Manager Beneficials bij Biobest: "Biobest heeft met succes een betrouwbaar en kosteneffectief systeem ontwikkeld voor het kweken van deze zweefvliegen. Daardoor kan Biobest telers het hoogwaardige product Eupeodes-System leveren tegen een redelijke prijs."

Larven voeden zich met scala aan bladluizen
"Bijzonder is dat Eupeodes-System een generalist is. Dit in tegenstelling tot andere natuurlijke vijanden van bladluizen. Parasitoďden kunnen telers inzetten tegen één specifieke soort of tegen een beperkt aantal bladluissoorten. We hebben aangetoond dat de larven van Eupeodes corollae zich voeden met het volledige scala aan veelvoorkomende bladluissoorten in de tuinbouw. Eén enkele vraatzuchtige larve kan tot 1.000 bladluizen consumeren alvorens te verpoppen. Voeg daarbij het feit dat de volwassen zweefvliegen ook kunnen bijdragen aan de bestuiving van de gewassen. Dat maakt Eupeodes-System van groot belang voor telers."

Ook bij lagere temperaturen
Een andere positieve eigenschap van Eupeodes-System is zijn activiteit in koelere periodes. Waar sommige nuttige insecten hogere temperaturen nodig hebben om te kunnen presteren, blijft Eupeodes-System zelfs actief bij 10°C. Volgens Biobest ligt het optimale temperatuurbereik bij 15 tot 25°C, waardoor Eupeodes-System van maart tot en met oktober ingezet kan worden.
 
De International Biological Control Manufacturers' Association (IBMA) reikt de Bernard Blum Award jaarlijks uit aan een product dat een grote impact heeft op de bestrijding van plagen of ziekten en tegelijkertijd een zeer kleine impact heeft op de menselijke gezondheid en het milieu.

Waardevol hulpmiddel
"Eupeodes-System is perfect te combineren en toe te voegen aan bestaande commerciële biologische oplossingen voor de bladluisbestrijding. Eupeodes-System is met zijn unieke dubbele werking klaar om een waardevol hulpmiddel voor telers te worden. Het helpt om een duurzame oplossing te bieden voor bladluisbestrijding in een reeks gewassen wereldwijd," zegt Ines.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v