Bloemist mist bruiloften

30-06-2020    11:20   |    Goedemorgen

Van alle trouwleveranciers verwacht 37,6% het einde van het jaar niet te halen als er niets verandert. Onder bloemisten, die vaak ook bloemen voor andere gelegenheden verzorgen, geldt het voor 10% van de ondernemers. Dit en meer blijkt uit onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl onder 1.300 trouwleveranciers, waaronder bloemisten, trouwlocaties, fotografen en weddingplanners.

De Nederlandse trouwbranche loopt door de coronacrisis tot nu toe al €385 miljoen omzet mis. Dat omvat 56,8% van de totale omzet van de branche in 2020.

Ook bloemisten lopen het merendeel van hun omzet dit jaar mis. Zij zullen tot het einde van 2020 moeten rondkomen met 53,4% minder omzet door verplaatste of geannuleerde bruiloften. Ondernemers in trouwvervoer zien overigens de meeste omzetderving: 73,8%.

De misgelopen omzet loopt dit jaar mogelijk nog verder op. Bruidsparen verplaatsten hun bruiloft in veel gevallen  naar een datum in 2021, maar ook naar het najaar van 2020 werden bruiloften verplaatst. De belangrijkste reden voor uitstel is voor hen 1,5 meter afstand houden tot gasten, een maatregel die voorlopig nog niet lijkt te verdwijnen.

Ook al zijn er nu meer gasten welkom bij een bruiloft, slechts 42% van de locaties kan meer dan 100 gasten ontvangen op minstens 1,5 meter afstand tot elkaar. 28% van de trouw- en feestlocaties kan zelfs minder dan 50 gasten ontvangen.

Van alle trouwleveranciers zegt bijna negen op de tien dat overheidssteun nodig is om rond te komen (88,1%). Desondanks geeft 47,2% van hen aan alsnog voor het einde van het jaar in financiële problemen te komen. Met name onder trouwfotografen is de situatie schrijnend: 92,6% zegt ook met de huidige overheidssteun het einde van het jaar niet te halen.

In totaal geeft 19,8% van de leveranciers aan niet in aanmerking te komen voor overheidssteun. Zij zouden een SBI-code hebben waarvoor de overheidssteun niet beschikbaar wordt gesteld, geen eigen bedrijfspand of onvoldoende vaste lasten.

Sarah Glasbergen, oprichtster van ThePerfectWedding.nl, noemt enkele suggesties die de trouwbranche nu kunnen helpen: “Trouwleveranciers moeten samen met bruidsparen naar oplossingen zoeken voor hoe ze van een bruiloft juist in deze tijd een onvergetelijk feest kunnen maken!”
“Bruidsparen kunnen hun leveranciers daarnaast helpen door een vooruitbetaling te doen, als ze deze kunnen missen. Ook zie ik een belangrijke rol voor de overheid, want de huidige steunmaatregelen blijken de branche onvoldoende te helpen. Als er meer naar deze branche gekeken kan worden zoals naar de horeca, dan zijn we al een stuk verder!”

Kijk hier voor meer onderzoeksresultaten


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws