Blog: Aanvaarden of accepteren

Blog: Aanvaarden of accepteren

Een weblog van Ronald Kloppenburg. Hij is Export Sales Manager bij Luiten Greenhouses. Kloppenburg schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Momenteel zitten we met elkaar in een situatie welke voor een groot deel van ons veel onzekerheid en mogelijk angst meebrengt. Voor anderen is het een tijd van verlichting en bezinning. Het is maar net hoe dichtbij het virus in je omgeving zich laat gelden en hoe we er als mens mee kunnen en willen omgaan. Ieder mens is een unieke schepping en ieder mens reageert op haar of zijn eigen manier. De één vanuit het gevoel en laat het langzaam tot zich komen, de ander meer vanuit de gedachten en handelt derhalve direct met allerlei acties. De situatie waarin we nu allemaal in terecht zijn gekomen heeft wereldwijd een enorme impact. Een ogenschijnlijk volledig andere impact als bijvoorbeeld, binnen bedrijven als het onze, een project niet loopt zoals het zou moeten lopen, een zeker zijnde verkoop die op het laatste moment wordt afgeblazen of een ontevreden klant die op enigerlei wijze de markt probeert te beďnvloeden door negatieve reclame te uiten. Alhoewel, als we het, net als bij de huidige situatie rondom Covid-19, economisch bekijken, zal dit eveneens soortgelijke grote gevolgen kunnen hebben voor een bedrijf en zullen er derhalve acties ondernomen dienen te worden.

In de huidige situatie, alsmede de geschetste voorbeelden m.b.t. bedrijfsvoering is het een constante golfbeweging van aanvaarden of accepteren. Twee woorden die met dezelfde letter beginnen en met dezelfde letter eindigen. Persoonlijk vind ik het proces van aanvaarden het allermooiste. Hebt u wel eens nagedacht of  het verschil tussen accepteren en aanvaarden ? Ik ben op internet gaan zoeken om het daadwerkelijke verschil op te zoeken maar zoveel verschillende meningen en uitleg. Is er een verschil zullen velen zeggen, het is toch hetzelfde. Persoonlijk kijk ik er iets anders naar.

Ik heb vele jaren geleden een 9- daagse cursus innerlijke ontwikkeling van de bewustwording kunnen en mogen volgen  (Avatar) en werd daar voor het eerst geconfronteerd met het woord aanvaarden. Op het moment dat ik zei dat ik iets accepteerde vroeg de cursusleidster mij of ik het ook kon aanvaarden. Ik werd gedwongen om dieper te gaan nadenken hierover en kwam er voor mezelf uit dat het woord aanvaarden meer subtiel is en veel dieper kan gaan. Acceptatie is voor mij een meer rationeel proces en aanvaarding een meer emotioneel proces geworden.  Men hoort mij wel eens zeggen dat ik iets accepteer maar (nog) niet kan aanvaarden. Dit geeft af en toe vragende reacties.

Veel tuinbouwbedrijven hebben het moeilijk op dit moment, zowel in de sierteelt als food producerende sector, met name de fresh food producenten die direct afzetten aan hotels en restaurants. Ondanks de toezegging van het steunfonds van het kabinet is de pijn niet zomaar weggenomen en is er op middellange en lange termijn nog veel onzekerheid. Uiteraard helpt het fonds om een beetje rust op korte termijn te creëren.  Een dekking van gemiddeld 70% van een omzet van 100% betekent nog altijd 30% minder inkomsten dan begroot. Natuurlijk, het is veel meer dan niets maar is die 30% bedrijfsrisico wel door ieder bedrijf te dragen ? Gelukkig is er de retail, afhankelijk van aanlevering van onze sierteelt- en fresh food producenten om de schappen te kunnen vullen. De retail boekt goede omzetten, gelukkig maar. Als zij in deze tijd dat stukje steun zouden accepteren voor hen die de 30% niet of net niet kunnen lijden, dan ontstaat er echt iets heel moois en wordt het echt samen dragen. Het aanvaarden van een crisis als deze wordt op deze manier voor een ieder dan wat makkelijker.

Bron: Ronald Kloppenburg

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v