Blog: Algen voor een toekomstbestendige teelt

11-09-2018    09:15   |    Goedemorgen

Een weblog van Johannes Tuinhof. Hij is commercieel directeur bij Melspring International B.V. Tuinhof schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Ik kan me nog herinneren dat we vroeger elke dag een lepel levertraan moesten slikken. Lekker is anders, maar het schijnt erg gezond te zijn. Anno 2018 is levertraan een beetje uit de mode, maar liggen de schappen in supermarkt en drogisterij vol met vitaminepillen en voedingssupplementen. Alles om de weerstand te verhogen, bij voorkeur in combinatie met een gezonde voeding. An apple a day, keeps the doctor away.

Voor de meeste van ons is een gezonde voeding genoeg, maar zeker voor wie topprestaties levert, kan het geen kwaad om het lichaam extra te ondersteunen. Wat vitaminepillen en supplementen voor ons doen, doen producten op basis van algen voor onze planten. Net dat beetje extra weerbaarheid om onder uitdagende omstandigheden topprestaties te kunnen leveren.

En net zoals in het vitamine-schap van de drogist, is er ook op het gebied van zeewierproducten keuze te over. Dat maakt het niet per se makkelijker, want het ene product op basis van zeewier is het andere niet. Om het verschil tussen deze producten te begrijpen, is het goed om te weten wat zeewier zo speciaal maakt. Dat zit hem in één bijzonder stofje, dat in vele varianten in de plant voorkomt: marine sulphate polysaccharide (msp). Zeewier, of algen, maken deze msp’s aan omdat ze onder constante druk van de stroming en golfslag moeten presteren. Deze planten worden dus aan veel meer stress blootgesteld dan landplanten. Msp’s helpen zeewier om onder deze omstandigheden toch te kunnen wortelen, groeien of bloeien. Elke msp draagt bij aan een ander deel van de ontwikkeling van de plant. Onze ervaring is dat wie eenmaal het effect van msp op zijn planten, en op zijn gewasbeschermingsmiddelengebruik, heeft gezien, niet meer terug wil.

Dat verklaart ook waarom gemalen zeewier niet de oplossing is. Je moet de juiste stofjes op de juiste manier uit de algen weten te halen en dat vraagt enorm veel kennis en kunde. De oprichter van Olmix, Fransman Hervé Balusson, maakte er zijn levenswerk van. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos: er zijn net zoveel soorten algen als dat er diersoorten zijn. Er is dus nog een wereld te ontdekken, ook voor Olmix. Een groot voordeel is bovendien dat de voorraad algen vrijwel onuitputtelijk is. Zeker omdat we niet oogsten, maar aangespoelde algen verzamelen.

Wanneer zet jij de stap naar een duurzame, toekomstbestendige teelt “Thanks to Algae”? Ik ga er graag eens met je over in gesprek. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Nog meer beurs!

Tessa en Kelly hebben samen met presentator Aad een serie video's gemaakt op de FHTF.