Blog: Geen klimaatprobleem, maar kans!

15-03-2019    09:29   |    Goedemorgen

Een blog van Patrick Dankers, productmanager op de afdeling Horticultural proces control bij Priva. Hij schrijft de blog exclusief voor Goedemorgen.

Nederland is verwikkeld in een hevige klimaatdiscussie. Nu doe ik dat inmiddels al een aantal jaar; discussiëren over klimaat. Maar het algemene klimaatprobleem en de CO2-vraag is op dit moment actueler dan ooit. En zoals het tegenwoordig hoort is de discussie lekker zwart-wit. We moeten de CO2-uitstoot stoppen, alleen dat lijkt op dit moment onhaalbaar en/of onbetaalbaar. En aan de andere kant wordt er geroepen dat de opwarming van de aarde een hoax is. Alleen een logische verklaring voor dit standpunt ontbreekt ook. Oftewel politiek links en rechts staan weer lekker tegen over elkaar en we bereiken weinig.

Wat mij verbaast is dat de discussie heel erg gaat over wat het gaat kosten en wie dat dan betaalt? Terwijl de vraag nauwelijks gaat over wat kan ons dit opleveren. Ik denk namelijk dat de klimaatdiscussie een gigantische kans zou kunnen zijn voor Nederland. Als Nederland staan we in mijn ogen op pole position om de race te winnen.

Nederland is wereldwijd bekent om zijn watermanagement. Dit is nu al een fantastisch exportproduct en door de klimaatveranderingen groeit de markt voor dit product. De Nederlandse tuinbouw staat eveneens wereldwijd bekend om de wijze waarop wij vers en gezond voedsel produceren. In Nederland zijn er nu al vele voorbeelden waar energieclusters resulteren in een sterke vermindering van de CO2-uitstoot. En Nederland wordt door grote partijen in de auto-industrie gezien als de perfecte proeftuin voor autonoom transport.

Als we deze facetten nu eens gaan combineren en we veranderen Nederland tot de proeftuin voor een duurzame samenleving! Een samenleving waar schoon drinkwater uit de kraan stroomt en waar overmatige regenval of droogte perfect wordt gemanaged. Een samenleving waar gezonde en verse producten uiterst efficiënt en dichtbij de consument worden geteeld. Een samenleving waarbij dankzij clusters energie maximaal wordt benut. En een samenleving waar we dankzij autonoom en CO2-neutraal transport het vervoersprobleem hebben getackeld.

Als de politiek dit nu eens gaat stimuleren, en we over het sectorbelang stappen, en op een hoger niveau de koppen bij elkaar steken… Dan moeten we dit concept toch kunnen realiseren? En als we dit concept uiteindelijk hebben kunnen we dit wereldwijd uitrollen en daar de vruchten van plukken. Hebben we én het klimaatprobleem (deels) opgelost én een prachtig nieuw exportproduct voor BV Nederland.

Geïnspireerd? Ga naar www.sustainableurbandelta.com


Reacties (1)

Rudi at 18.03.2019

Inderdaad inspirerend!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws