Blog: 'Red de bij: zin en onzin...'

21-02-2018    10:01   |    Thijs Jasperse

Een blog van Thijs Jasperse, directeur en partner van Florpartners. Deze blog wordt geschreven voor Goedemorgen en zal later ook op de website van Florpartners worden gepubliceerd.

Duurzaam is 'hot'. De consument vindt dat we daadwerkelijk 'wat' moeten doen.

Afgelopen weekend loop ik door een tuincentrum en zie de ene 'Red de bij' actie na de andere. Bloemen die bijen aantrekken in uw achtertuin komend voorjaar en zomer. Het heeft meer dan gemiddelde aandacht van de consument. Aandacht voor de natuur, aandacht voor de diversiteit in de natuur, aandacht voor duurzaamheid. Cultuur- en gedrag-verandering. Niet alleen meer bij de 'early adopters', nu steeds meer bij de meerderheid van de consumenten.

Diezelfde consument associeert duurzaamheid met 'gewasbeschermingsmiddelen', 'verpakking',
'bemesting' en daarna pas met 'CO2 uitstoot'. Terwijl als je objectief kijkt naar het effect van de glastuinbouw op het milieu, noem het maar de daadwerkelijk ‘foot-print’ op onze aarde, dan heeft het gebruik van gas en elektriciteit en de daarmee gepaard gaande CO2 uitstoot verreweg het grootste effect.

Er zit op dit punt dus een heftig verschil in impact tussen 'de bij' en het gebruik van fossiele brandstof. Vast staat dat het ons niet gegund is dit in volgorde van belangrijkheid af te handelen. Alles is nu even belangrijk. Van het gas moeten we af. Daar gaat de overheid ons hard mee confronteren. Let komende maand maar op waar Wiebes mee komt - opgejaagd door de aardbeving in Groningen.  

Om bij de consument vertrouwen te winnen voor de aanpak van de andere onderwerpen is niet het creëren van nog meer of wat aangepaste keurmerken de oplossing. De successen die we daar zien gaan allemaal over echte openheid in de keten.

De goede houding en het vertrouwen dat we echt willen en doen wat we kunnen. Afgelopen week hoorde ik het verhaal van een grote Duitse retailer die zei ‘Waarom komen jullie Hollanders niet echt met ons praten’. We weten wat jullie kunnen dus dan komen we er wel uit. Dus uit de verdediging zou ik zeggen...


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws