Blog: Regeren is vooruitzien

Blog: Regeren is vooruitzien

Een weblog van Wouter van Vliet. Hij is salesmanager tuinbouw bij Van Iperen. Wouter schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

'Een goed beleid is niet alleen gericht op het heden, maar met name ook op de toekomst.' Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar vaak verliezen we ons wel in de waan van de dag. Zowel privé als op ons werk.
 
Dit komt ook veel voor binnen organisaties. Wie voor de muziek uit wil lopen, moet pro-actief aan de slag.  Diverse mensen in de organisatie hebben een grote invloed op de totstandkoming van dat beleid voor de toekomst. Op welke wijze pakken beleidsmakers hun verantwoordelijkheden? Het is de kunst om op zoek te gaan naar de juiste balans. Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel zorgt ervoor dat er weinig ruimte is voor het ontstaan van nieuwe ideeën, terwijl bij gebrek hieraan een zekere laksheid ontstaat, die niet motiveert om na te denken over de toekomstplannen.
 
Welke manier van regeren past het beste bij de wens om met toekomstplannen bezig te zijn?
Mijn eigen ideaalbeeld van leiderschap in een organisatie is het creëren van een cultuur waarin succes bereikt wordt door mensen de ruimte te geven voor eigen initiatieven. Belangrijkste doel is de ontwikkeling van de mensen en de ondersteunende rol van de leider daarin.  Dit leidt, mijns inziens, tot persoonlijke groei van mensen en dat is goed voor de groei van de gehele organisatie. Je creëert een ideaal klimaat om niet alleen met vandaag maar ook met morgen bezig te zijn.
 
Een mooi voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van het meststoffenrekenprogramma. Met het wegvallen van middelen wordt weerbaar telen steeds belangrijker. Meststoffen spelen bij dat weerbaar telen een grote rol. Het nieuwe programma zorgt ervoor dat klanten nog beter in staat zijn om vooraf de meststoffenschema's te optimaliseren, met als doel (nog) minder corrigeren tijdens de teelt.
 
Vooruitziend regeren kost misschien wat meer energie aan de voorkant, maar verzekert je bedrijf wel van een plek in de tuinbouwketen van de toekomst.

Bron: Wouter van Vliet

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v