Blog: Staat der Nederlanden als octrooihouder. Mag dat?

12-10-2021    09:43   |    Rudi Riemens

Een weblog van Rudi Riemens, octrooigemachtigde en partner bij Octrooibureau EP&C in Rijswijk. Hij schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Dank voor alle reacties die ik heb mogen ontvangen n.a.v. de blog 'Octrooien binnen de cannabismarkt nemen een vogelvlucht’. Contactverzoeken uit Zuid-Amerika en een koffiewinkel in Amsterdam, wie had dat gedacht. Maar de mooiste was toch wel toen een nieuwe cliënt na afloop van een kennismakingsgesprek zei: “Nou je kwam een stuk helderder over dan ik gedacht had.” Bleek hij net de blog met bijbehorende foto naast de wietplant gezien te hebben.

Bij de reacties zat ook de volgende vraag: Mocht het eigenlijk wel dat de Amerikaanse overheid zelf de exclusieve eigenaar was van het octrooi US-6,630,507 op medicinale cannabis? Het antwoord daarop is: ja, dat kan zeker. Ook bij overheden werken veel innovatieve ambtenaren die de mooiste uitvindingen bedenken, en die het beschermen meer dan waard zijn. Wist u dat de Staat der Nederlanden in maar liefst 998 octrooifamilies vermeld staat als octrooihouder.  

Het begon met kaas
Een van de allereerste Nederlandse octrooien, te weten het in 1913 als nr. 9 verleende NL-9, was van de Staat der Nederlanden en had als titel ‘Werkwijze voor het merken van kaas’.
 
Ook honderd jaar geleden was kaas al een super belangrijk exportproduct van ons land. Bescherming tegen namaak was dan ook van groot belang. De uitvinding voorzag erin: Het als een dunne laag uit de merkstof gestampte merk wordt met de kaas in de pers gelegd, nadat deze haar voorloopigen vorm heeft gekregen, en vereenigt zich gedurende het rijpingsproces hiermede volkomen.

Het merkteken werd hierbij als dunne laag uit gedroogde kaasstof gemaakt dat lokaal van een kleur was voorzien. Aldus werd voorkomen dat het kaaseigen merkteken de authentieke kaassmaak nadelig kon beïnvloeden. Bovendien kon het zich daardoor uitstekend hechten aan de rest van de kaas. Slim bedacht, en het bijzondere is dat deze uitvinding exclusief voor een periode van 20 jaar beschermd was door en voor de Nederlandse overheid. In hetzelfde jaar dat deze octrooiaanvrage goedgekeurd en verleend werd, stelde de overheid het Rijkskaasmerk in 1913 wettelijk verplicht. Overigens is deze uitvinding volop doorontwikkeld en wordt deze ook nu nog steeds met veel succes toegepast door het bedrijf ‘Het Kaasmerk BV’ uit Leiden.

Innovatie in tuinbouw
Niet alleen kaas is Hollands trots. We zijn ook een innovatief tuinbouwland. En ook hier vinden we een aansprekend octrooi dat in handen was van onze Rijksoverheid, te weten het Ministerie van Landbouw en Visserij. In 1975 diende deze een octrooiaanvraag NL-7501235 in met als titel ‘Beweegbaar opvangscherm voor een fruitoogstmachine”.

Hierbij waren meerdere in dwarsrichting uitschuifbare opvanggoten 2 voorzien, die in dwarsrichting konden worden uitgeschoven om zo geautomatiseerd tussen de takken van een boom 7 te worden gepositioneerd. Een schudder kon de boom 7 vervolgens in trilling brengen, waardoor de vruchten, bijvoorbeeld appels, loslieten en op de goten 2 konden vallen.
 
Innovatieve overheid
De conclusie die we kunnen trekken is dat ook overheden absoluut patent kunnen aanvragen en dat ook veelvuldig doen. Persoonlijk vind ik het prachtig en lovenswaardig dat de Nederlandse overheid niet alleen het doen van uitvindingen stimuleert, maar ook zelf volop innoveert. En het stemt me uiteraard helemaal positief dat ze deze uitvindingen vervolgens goed vastleggen en beschermen door een octrooi.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Bollen geplant op Keukenhof

Om Keukenhof en het bloembollenvak een hart onder de riem te steken, hebben Foeke Gardenier en Sam van Egmond...

NAGF stopt na 5 jaar

Na vijf jaar komt er op 1 januari 2022 een eind aan het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). NAGF...