Meeste Nederlandse agf is 'On the way to PlanetProof'

28-08-2020    08:42   |    Goedemorgen

In het rapport ‘Supermarkten: Zwakste schakel in duurzame teelt?’ onderzoekt Greenpeace wat het resultaat is van de ambities van de supermarkten om vanaf 2020 On the way to PlanetProof als dé duurzaamheidsstandaard voor aardappelen, groenten en fruit (AGF) te hanteren.

Greenpeace is blij met de verduurzaming van het AGF-aanbod in de supermarkten: bijna alle aardappels, groenten en fruit uit Nederland in de schappen zijn nu On the way to PlanetProof. De organisatie ziet het keurmerk als een belangrijke tussenstap naar biologische teelt. Telers kunnen met On the way to PlanetProof het gebruik van bestrijdingsmiddelen halveren zonder verlies in opbrengst. Supermarkten spelen hiermee een belangrijke rol in het hoognodige verminderen van gif in de landbouw – en dat is goed nieuws voor mens en natuur vindt Greenpeace.

Eerlijke prijs
De meeste telers draaien nu zelf op voor de meerkosten, blijkt uit het rapport. De organisatie roept supermarkten op om ook daadwerkelijk te voldoen aan de eis om telers te compenseren voor de reële meerkosten die ze maken om milieuvriendelijk te produceren. Greenpeace pleit voor een eerlijke prijs van voedsel (true cost pricing), waarin de milieubelasting is meegenomen in de prijs van het product. De overheid kan dit sturen via regelgeving, aanpassingen in het belastingstelsel en het stimuleren van de zogenaamde ‘stapeling van beloning' voor boeren en telers.

Stefanie de Kool, Programma Manager bij SMK: "Wij ondersteunen de oproep van Greenpeace voor compensatie van de inspanning die boeren leveren door duurzamer te telen. Het certificaat zoals On the way to PlanetProof heeft immers een meerwaarde. Uiteindelijk is true cost pricing noodzakelijk om de voedselproductie te verduurzamen."

Lees hier het volledige rapport


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Morgen: Grodan op Paprika

ACTUEEL HORTI THEMA - In het kader van het actuele horti thema Vertical farming is morgen Grodan te gast in de...