Cijfers 2018: Inkomens tuinbouw gedaald

10-01-2019    11:42   |    Goedemorgen

De tuinbouwjaarcijfers van 2018 worden gedomineerd door het extreme weer. De cijfers werden gepresenteerd tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Tuinbouw Ondernemersprijs op 9 januari.

Het jaar 2018 werd gekenmerkt door de lange hete en droge zomer. Deze situatie heeft grote invloed gehad op alle open teelten, maar ook glastuinbouwondernemers moesten creatief omgaan met waterbeheer.

Inkomen
Het inkomen in de tuinbouw is flink gedaald ten opzichte van de afgelopen drie jaar. Ondanks deze stevige daling ligt het op een hoog niveau in vergelijking tot de periode 2001-2014. Glasgroentetelers voeren de lijst aan; met name de komkommertelers hadden een goed jaar. Zij worden gevolgd door pot- en perkplantentelers en snijbloementelers. De pot- en perkplantentelers zagen hun inkomen vooral dalen door hogere kosten. De bloemenveilingen kregen minder aanvoer in 2018. Dat heeft te maken met het weer: een koude winter en een heel warme zomer. De omzet aan de veiling daalde daarom afgelopen jaar met 2 procent.

Herstel
Bloembollentelers zagen hun inkomen dalen, maar het is nog steeds op een goed niveau. Het inkomen van boomkwekers steeg door herstel van de opbrengsten en schaalvergroting. Het inkomen van fruittelers daalde ten opzichte van 2017, maar dat was wel een topjaar. Vollegrondsgroentetelers daalden ook in inkomen, maar het ligt nog altijd ruim boven het langjarig gemiddelde.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Meet&Greet met Flora Ola bij FHS

Er is weer een Meet&Greet bij Flower Handling Services in Naaldwijk. Donderdag 24 januari 2019 kun je van 9 tot 13 uur kennismaken met het...

Chinese landbouwminister op bezoek

Qu Dongyu, de Chinese viceminister van het ministerie Landbouw en Plattelandsontwikkeling, was maandag voor een kort bezoek in Nederland. In...