Coca Cola maakt fles van gerecycled plastic uit zee

04-10-2019    09:23   |    Goedemorgen

Coca-Cola heeft gisteren de allereerste fles ooit gepresenteerd, die is gemaakt met ingezameld en gerecycled plastic uit zee. Deze innovatie, een prototype, toont aan dat het in de toekomst mogelijk zal zijn om zelfs oceaanafval te hergebruiken in voedsel- en drankverpakkingen.

Via een samenwerking tussen Ioniqa Technologies, Indorama Ventures, Mares Circulares en The Coca-Cola Company zijn ongeveer 300 samples gemaakt. De nieuwe fles bevat 25% ingezameld en gerecycled zwerfvuil uit de Middellandse Zee. Dit prototype toont aan waar innovatieve recycling toe kan leiden in de nabije toekomst.
 
De innovatie ondersteunt Coca-Cola’s aangescherpte doelstellingen voor West-Europa, waarin het streven naar een wereld zonder verpakkingsafval centraal staat. In 2019 investeerde Coca-Cola in West-Europa 180 miljoen euro in de ontwikkeling van duurzame verpakkingen en verpakkingsvrije oplossingen voor de toekomst. Vandaag kondigde Coca-Cola verdere doelstellingen aan om haar roadmap te versnellen en ervoor te zorgen dat alle verpakkingen worden ingezameld, gerecycled en hergebruikt.

Bruno van Gompel, Technical and Supply Chain Director, Coca-Cola West-Europa: “De fles deels gemaakt van plastic uit zee is het bewijs van wat er mogelijk is door samenwerking en investeringen in revolutionaire nieuwe technologieën. Door partners uit de hele supply chain samen te brengen, van een non-profitorganisatie die stranden schoonmaakt in Spanje en Portugal tot een investering in Ioniqa Technologies in Nederland, zijn we er voor het eerst in geslaagd om beschadigd plastic uit zee weer om te zetten in materiaal dat geschikt is voor drankverpakkingen. Verbeterde recyclingtechnologieën zijn enorm interessant, niet alleen voor ons, maar voor de industrie en maatschappij als geheel. Ze brengen ons weer een stap dichterbij een kringloopeconomie voor plastic, en daarom investeren wij hierin. Naarmate deze technologieën verder worden ontwikkeld, zien we dat allerlei soorten gebruikt plastic zo goed als nieuw weer kunnen worden ingezet, waardoor afvalstromen niet meer worden verbrand of op stortplaatsen belanden.”

De speciale fles met plastic uit zee is ontwikkeld als voorbeeld voor wat de technologie kan bereiken in de nabije toekomst. Op korte termijn, vanaf 2020, zal Coca-Cola de verbeterde recyclingtechniek op commerciële schaal uitrollen met behulp van afvalstromen van bestaande recyclers, waaronder voorheen niet-recyclebare kunststoffen en recyclebare materialen van mindere kwaliteit.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Sponsor worden van Max?

Dinsdag kondigde het online platform voor gebruikte auto's CarNext.com een persoonlijk sponsorcontract met...