'Vruchten van goede kwaliteit'

16-04-2020    10:05   |    Goedemorgen

Voor het tweede jaar op rij teelt Van Onselen Aubergines het ras Tracey RZ. Dat doet het bedrijf op 4 verschillende locaties van totaal 14 ha in ’s Gravenzande. In één kas werd vrij vroeg geplant, op 11 en 12 december, en in eentje vrij laat op 24 januari. Voor die laatste teelt koos Van Onselen voor een geënt getopte plant (4 stengelsysteem). Op de overige 3 locaties wordt een 3-stengelsysteem met een plantafstand van 1,7 stengels/m² gehanteerd, zo laat Martijn van Onselen (links op foto) aan veredelaar Rijk Zwaan weten.

Hoe staan de verschillende gewassen erbij?
“Wat opvalt is dat we een zachte winter hadden met in december best wat licht. Hierdoor hadden we een vlotte start met een snelle ontwikkeling. Vooral bij de eerste planting resulteerde dat al vroeg in het jaar in een hoge plantbelasting. Om ‘de groei erin te houden’ hielpen we dat gewas door frequent en jong te oogsten. De geënt getopte teelt is nieuw voor ons. Dit gewas (met late plantdatum) kreeg de laatste weken veel instraling terwijl de plant nog niet de belasting had om dit licht voldoende in productie om te kunnen zetten. Met wat extra hebben we dit gewas in balans gekregen. Vanaf week 14 is deze planting gaan meeproduceren met de overige locaties. En bij de plantingen van 17 tot 19 december loopt de teelt vanaf het planten volgens de planning. Hier konden we zonder extra arbeid gelijk met een goed vruchtgewicht oogsten.”

Hoe is de kwaliteit?
“Over het geheel gezien zijn de vruchten van goede kwaliteit. In februari hadden we vanwege het donkere weer in één kas wat last van stroeve vruchten. Maar het fijne van Tracey is dat ook die vruchten zonder problemen door de handelskanalen gaan.”

Wat is jullie teeltstrategie?
“We hebben de laatste weken bizar veel instraling gehad en het ziet er naar uit dat dat voorlopig zo blijft. We telen dan ook met een hoge temperatuur en laten de verwarming aan het einde van de middag terugkomen in de kas. Daarnaast oogsten we frequent met een hoge ondergrens en blijven de plant goed van onderaf opschonen.”

(Foto: www.vanonselenaubergines.nl)


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Bollen geplant op Keukenhof

Om Keukenhof en het bloembollenvak een hart onder de riem te steken, hebben Foeke Gardenier en Sam van Egmond...

NAGF stopt na 5 jaar

Na vijf jaar komt er op 1 januari 2022 een eind aan het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). NAGF...