Principes Vitale Teelt Hyacint bieden perspectief

25-05-2021    10:22   |    Wageningen U&R Business Unit Glastuinbouw

De eerste uitkomsten na een jaar onderzoek binnen het project Vitale Teelt Hyacint zijn hoopvol. Dat meldden de projectpartners tijdens een digitale uitzending van GreenportLive op 13 april. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat de principes van Vitale Teelt Hyacint perspectief bieden.

Piet van der Poel (namens penvoerder en veredelingsbedrijf Markglory), Wouter Groenink (onderzoeker Wageningen University & Research) en de hyacintenkwekers Peter van Saase (Fa. P.C. van Saase & Zn.) en Rob van Haaster (Van Haaster Vijfhuizen B.V.) vertelden over het onderzoek.

Schoon uitgangsmateriaal
Het uitgangspunt is beginnen met schoon uitgangsmateriaal en dit in de kas onder gecontroleerde omstandigheden opkweken. Daarna wordt het buiten afgeteeld, met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen. Veel zaken moeten nog verder onderzocht worden, zoals het meest geschikte substraat, watergift en bemesting om in de kas op te telen of de bijbehorende belichting. In het eerste jaar is het nog niet gelukt de groei van de hyacintenbollen te versnellen in de kas.

Verdere verduurzaming
Dit project biedt kansen om stappen te zetten in de verdere verduurzaming van de hyacintenteelt. Duidelijk is dat er nog een weg te gaan is. Het project is nu één jaar onderweg en heeft nog twee jaar van onderzoek en experimenteren voor de boeg. Om een beeld te krijgen van het project is een video gemaakt. Bekijk de video hier. Je kunt daar ook het webinar terugkijken.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Op naar Malta

Bij Olsthoorn Greenhouse Projects worden de voorbereidingen getroffen voor een te bouwen kas op Malta....