Groenten met extra mineralen

16-10-2018    10:34   |    Goedemorgen

Wat als je extra voedingsstoffen kunt toevoegen aan groenten, zodat voedingssupplementen niet meer nodig zijn? Dat gaat een stapje verder dan Vers+, dat de gezonde waarde van verse groenten verder wil promoten.

Het lijkt mogelijk te zijn om groenten te verrijken met voedingsstoffen. Onderzoeker Matthijs Blind leidt in Proeftuin Zwaagdijk een serie proeven om sla op waterteelt te verrijken met extra selenium, silicium en kobalt. De drie voedingsstoffen werden toegevoegd aan de waterbasis van lollo rossa en eikenbladsla, beschrijft HortiNext in dit artikel. De geoogste producten werden vergeleken met sla van de gangbare grondteelt. Wat bleek: bij de teelt op water bevatte de sla hogere gehaltes selenium dan bij grondteelt. Het toevoegen van kobalt en silicium was lastiger aan te tonen.
Selenium is een belangrijke voedingsstof: een gebrek daaraan selenium kan leiden tot hartklachten, artritis, verminderde vruchtbaarheid en een slechter werkend immuunsysteem. Groenten met een verhoogd gehalte kunnen worden ingezet als functional foods.  

Groenten
Dat sluit aan bij de gedachte van Vers+, dat vorige week een gepersonaliseerd diner serveerde op basis van het dna van de gasten. Aan hun voedingsbehoefte werden (vers)producten gekoppeld. Vers+ wil nog meer in kaart brengen welke nutriënten in welke hoeveelheid aanwezig zijn in groente, zodat vers een rol kan spelen in gepersonaliseerde voeding. Het toevoegen van voedingssupplementen aan groenten gaat nog een stapje verder.
Land- en tuinbouwadviseur Michel de Groot ziet daar wel wat in, zegt hij tegen Foodlog: “Misschien zouden we bijvoorbeeld bloemkool wat extra smaak kunnen geven of iets dergelijks. De discussies liepen echter altijd vast op het punt dat kwekers per stuk of per kilo betaald krijgen, en niet op basis van voedingsinhoud. Maar daar komt natuurlijk verandering in als ze die bloemkool of krop sla 'met extra selenium, silicium en kobalt' met die meerwaarde kunnen verkopen.” 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Een stukje Holland naar China

Een delegatie van het Hailing District bracht dinsdag een bezoek aan de FreshTeq China partners als aftrap van het prestigieuze Taizhou Sino...

Geranium in de media

Aan de start van een nieuw geraniumseizoen voert het kwekerscollectief Pelargonium for Europe een uitgebreide promotiecampagne om...

De toekomst van verpakken

Van der Windt Verpakking introduceert een gerecyclede PET folie met dezelfde hoogwaardige eigenschappen op het gebied van houdbaarheid,...