HAS neemt Certhon Spectrometer in gebruik

15-11-2018    09:14   |    Goedemorgen

Janneke Grit, docent Tuinbouw & Akkerbouw op HAS Hogeschool heeft vrijdag 9 november het eerste exemplaar van de Certhon Spectrometer overhandigd gekregen. Met deze Spectrometer zal HAS in de indoor farms niet meer sturen op percentages, maar op het daadwerkelijke lichtniveau, gemeten in micromol per vierkante meter per seconde. Hierdoor kunnen belangrijke plantprocessen effectief gemonitord en gestuurd worden.

HAS Hogeschool in Den Bosch beschikt over acht indoor farms, die samen circa 100 m² beslaan. Al deze indoor farms zijn in 2014 voorzien van het Certhon Phytotron Control system®, wat het voor HAS Hogeschool mogelijk maakt om in iedere indoor farm een specifiek klimaat te creëren en te monitoren. Met de nieuwe Certhon Spectrometer kan HAS verder onderzoek doen naar verschillende lichtrecepturen. De kwaliteit van de LED-regelingen gaat omhoog en de controle over de plantprocessen wordt groter. John van der Sande, hoofd R&D bij Certhon, vertelt: “Door te belichten in micromol per vierkante meter per seconde in plaats van percentages krijgt de plant precies wat het nodig heeft. Daarnaast is er één besturingssysteem voor de regeling van het klimaat, water en licht. We bieden hiermee iets wat eerder nog niet mogelijk was.”

Spectrum
De Certhon Spectrometer gaat een stapje verder in de metingen: hiermee wordt namelijk het spectrum, de kleurensamenstelling van licht, ook vastgelegd. Dit wil zeggen dat zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het licht gemeten wordt. Zo kunnen belangrijke plantprocessen effectief gemonitord en gestuurd worden, zoals het beïnvloeden van de bloei (versnellen, opwekken, vertragen, voorkomen) door de verhouding tussen verschillende LED-kleuren aan te passen. De Certhon Spectrometer is gekoppeld aan het softwarepakket Certhon Phytotron Control system®, waarmee de hoeveelheid licht kan worden aangestuurd. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Ctgb: twee middelen toegelaten

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden beoordeelde onlangs drie gewasbeschermingsmiddelen op basis van een...