Hergebruik van bloemenafval

Hergebruik van bloemenafval

Kunnen we bloemenafval verwerken naar BioM, zo was de vraag van TU Delft | Industrial Design Engineering studente Mathilde Claesen. Toevallig stond deze reststroom uit de sierteeltsector op het lijstje van VanHier.

"De afgelopen maanden heeft Mathilde in BlueCity Lab testen gedaan met het rozenafval van Van den Berg Roses, een grote rozenkweker in Delfgauw (ZH). Na het drogen, vermalen en persen verkregen we interessante decoratieve panelen. Vanuit deze panelen ontwierp Mathilde het concept: Spirit Animals, een bouwpakket voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar", aldus VanHier.

"Het is belangrijk dat we kinderen op een speelse manier kennis laten maken met hoe je afval nuttig in kan zetten", laat Mathilde weten. "We zijn erg tevreden met de resultaten, een mooie win-win situatie."

Ook heeft VanHier in dit project contact gehad met VARTA-ValorisatieLab. "VanHier vindt dat we een zo hoog mogelijke waarde uit het afval moeten halen. Het is daarom logischer om in de toekomst uit de bloembladeren etherische oliën en kleurstoffen te halen. De groene bladeren en stengels zijn ideaal voor het BioM materiaal."

VanHier wil de BioM panelen, met o.a. rozenafval, in gaan zetten als wandafwerking en fineer (biolaminaat) voor meubels. "We gaan in 2022 een mooie pilot doen voor de Provincie Zuid-Holland. Benieuwd naar de toepassing? Blijf ons volgen!"

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v