Fresh Forward verhuist naar grotere locatie

15-04-2021    09:27   |    Goedemorgen

De afgelopen jaren zijn de veredelingsactiviteiten van de aardbei- en appelveredelaar Fresh Forward flink uitgebreid. Zowel de vollegronds- als substraatprogramma’s zijn opgeschaald met als gevolg dat Fresh Forward inmiddels uit haar locatie in Eck en Wiel is gegroeid. Om meer ruimte te geven aan de verschillende veredelingsprogramma’s, is er gekozen voor een verhuizing naar een nieuwe locatie in Huissen (Gld) met vier hectare aan kasoppervlakte in het ontwikkelingsgebied NEXTgarden Lingewaard.

In het afgelopen jaar is de kas volledig aangepast en ingericht voor het veredelen van aardbeien. Ondanks dat het kantoor nog gerealiseerd wordt, draaien de verschillende veredelingsprogramma’s in de nieuwe kas al op volle toeren.

Het significant grotere areaal dat nu beschikbaar is gekomen, is in verschillende afdelingen verdeeld. Natuurlijk is dit nodig voor de opgeschaalde aantallen zaailingen, ziektetoetsen en kruisingsruimten, maar ook is er nu de mogelijkheid om verschillende teeltsystemen te hanteren. Dit betekent dat er nu gerichter rassen voor specifieke teeltsystemen kunnen worden veredeld. Daarnaast is er nu ook ruimte om interessante selecties in demoteelten te planten waar ze op grotere schaal vergeleken kunnen worden met de gangbare rassen in deze teelt. Ook kan er zo meer ervaring worden opgedaan met het praktijkgericht telen van selecties. Op deze manier kan een nieuw ras met een eigen handleiding worden geïntroduceerd om het zo een betere start te geven.

Voorbeelden van teelten waar specifiek voor wordt veredeld zijn de kasvoorjaarsteelt en de doorteelt. Echter wordt er ook meer ingezet op het “low-chill” teeltsysteem. In dit teeltsysteem kunnen rassen met een lage koudebehoefte van december tot juli worden geteeld met een constante productie van hoogwaardig fruit vanaf eind februari. Daarnaast wordt er in deze teelt proeven gedaan met belichting. Hierbij is gekozen voor LUMINAID als leverancier voor de ledverlichting. In de proefopstelling worden   twee technologieën met verschillende licht spectra gebruikt. Eén gedeelte is voorzien van FLORALUX.imperium armaturen, met een hoog gehalte aan rood en blauw licht, waarmee groeien wordt gestimuleerd met een hogere BRIX-waarden. De proef waarbij deze FLORALUX.imperum armaturen zijn ingezet is goed herkenbaar door de typische rood/paarse verlichting. Het andere gedeelte van de proef is voorzien van FLORALUX.spectris armaturen. Bij deze zogenaamde full spectrum armaturen wordt het zonlichtspectrum gesimuleerd. Dit gedeelte van de proef ziet er dan ook uit alsof traditionele verlichting is geplaatst. De unieke spectrale opbouw van het licht van deze lampen zorgt voor een optimale strekking en prettige werkomstandigheden voor het personeel in de kas. Beide type lampen kenmerken zich door een lage stralingswarmte, waardoor de invloed van LUMINAID ledverlichting op het klimaat nihil is. FLORALUX armaturen zijn standaard stuurbaar. Hiermee kan Fresh Forward zelfstandig de intensiteit van het lichtniveau wijzigen, aangepast aan de hoeveelheid invallend zonlicht van buiten. De samenwerking met het team van LUMINAID verloopt zeer prettig. Zowel tijdens de plaatsing als met de lopende proeven. De kennis die we opdoen wordt gebruikt voor de verdere ontwikkeling van de belichte teeltsystemen.  

Fresh Forward is trots op de stap die zij met deze verhuizing heeft gezet. De expertise van het Fresh Forward-team, samen met de mogelijkheden die de nieuwe locatie biedt, maakt dat zij ervan overtuigd zijn dat er nog vele nieuwe, veelbelovende en nog meer toegespitste aardbei- en appelrassen zullen volgen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws