'Koelvest testen op tuinbouwbedrijven'

'Koelvest testen op tuinbouwbedrijven'

De temperaturen lopen deze dagen hoog op, dus moeten medewerkers in de kas maatregelen nemen om met die hitte om te kunnen gaan. Water drinken en smeren is daarbij het devies, liet Albert van der Burg van Stigas gisteren in de radio-uitzending van KAS Live! weten. Maar hij oppert ook de inzet van een koelvest.

De temperaturen kunnen deze dagen tot boven de 30 graden oplopen, in de kassen wordt het dan nog flink warmen. Glastuinbouw Nederland en Stigas hebben daarom samen het protocol 'Werken bij warm weer' samengesteld. In de uitzending van KAS Live! op Paprika Tasty Radio vertelde Albert van der Burg van Stigas hier gisteren meer over.

"We kunnen allemaal acclimatiseren, dus je gaat je op een gegeven moment ook aan de warmte aanpassen. Maar wat vooral belangrijk is, is water drinken en smeren. Normaal drinken we per dag zo'n 1,5 liter, nu moet je wel richting 2 liter uitkomen, anders kun je uitdrogen. En niemand zit erop te wachten dat je straks van je buisrailwagen afvalt", aldus Van der Berg in de uitzending.

Volgens Van der Burg scheelt het al een hoop als je tussen het gewas kunt werken, waar het meestal toch iets aangenamer is dan midden op het betonpad waar weinig schaduw is. Voor functies waarbij dat lastig is, adviseert hij om de werkzaamheden op gunstige tijden in te plannen. "Bijvoorbeeld 's ochtends in de kas en 's middags in de schuur. Probeer het zo te organiseren dat mensen zo min mogelijk aan de warmte worden blootgesteld."

Koelvest testen
Verder is het belangrijk om je koel te kleden. Daarbij denkt Van der Burg ook nadrukkelijk aan de inzet van koelvesten, zoals ook in de topsport veelvuldig wordt toegepast om de lichaamstemperatuur omlaag te brengen. "Ze worden ook gebruikt door medewerkers in de bestrating, dus misschien moeten we ook eens serieus gaan kijken naar de inzet van koelvesten in de tuinbouw." Van der Burg is benieuwd of tuinbouwbedrijven dit interessant zouden vinden en hij roept ondernemers die dit willen testen dan ook op om zich te melden. "Mensen kunnen zich bij mij melden of bij Glastuinbouw Nederland, dan kunnen we eens kijken wat we hierin kunnen betekenen."

Luister hier de uitzending van KAS Live! terug. Het interview met Albert van der Burg is te horen rond minuut 40.


(Foto: MyCoolingStore.com)

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v