Komende weken voldoende LNG-aanbod in Europa

Komende weken voldoende LNG-aanbod in Europa

Ook de komende weken is Europa nog verzekerd van een zeer gezond LNG-aanbod. In Groot-Brittannië worden tot 12 juli nog zeker zeven tankers verwacht en in Frankrijk acht. De Rotterdamse Gate-terminal mag de komende 1,5 week minimaal vijf tankers ontvangen. De prijzen in Azië zijn nog steeds een stuk lager dan in Europa, waardoor het meeste flexibele LNG-aanbod onze kant op komt, zo laat AgroEnergy weten.

Het eerste deel van het onderhoudsseizoen in Noorwegen zit er bijna op, waardoor er vanaf volgende week bijna op maximale capaciteit geëxporteerd kan worden. Vanaf medio augustus nemen de werkzaamheden weer toe, met het hoogtepunt in de eerste drie weken van september waarin minimaal 60 miljoen m3/dag minder geëxporteerd wordt.

Verwachting EPEX- en daggasprijs
Voorlopig is er niet veel te verwachten van de windmolens, want de windkracht blijft (op land) rond kracht 2 of 3 hangen. Het wordt ook wisselvalliger, waardoor een hoge zonopbrengst ook geen gegeven meer is. Dit buiige weer kan de komende dagen ook voor hoge onbalansprijzen zorgen, doordat de zonopbrengst lastig in te schatten is. Voor dit weekend wordt een gemiddelde EPEX-prijs van ca. 225 €/MWh ingeschat, en voor de werkdagen daarna ca. 275 €/MWh. "Mits er geen grote, onverwachte wijzigingen in het gasaanbod zijn, schatten we voor de komende week een daggasprijs in van ca. 125 €ct/m3", aldus AgroEnergy.

Hervorming emissierechtensysteem
Deze week is het Europese Parlement akkoord gegaan met het hervormingsvoorstel voor het emissierechtenhandelssysteem. Dit lag in lijn met wat de markt verwachtte en de prijsimpact was dus beperkt. De aandacht verschuift nu naar de vergadering van de Europese milieucommissie op 28 juni, waar de milieuministers overeenstemming willen bereiken over manier waarop dit voorstel het best kan worden uitgevoerd.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v