Horti meets fashion: Kleding van bamboe

11-12-2019    09:56   |    Goedemorgen

Bamboo Village Uganda gaat een eigen kledinglijn op de markt brengen. Onder de naam MZuri, wat mooi of prachtig betekent, wordt kleding gemaakt van bamboevezels. Wie de kleding koopt, vecht mee tegen klimaatopwarming én draagt bij aan de bouw van duurzame woningen.

Bamboo Village Uganda (www.bamboovillageuganda.com) is een Nederlands initiatief dat zich inzet om een veilig en betekenisvol bestaan te bieden aan iedereen, nu en in de toekomst. Door het planten van bamboe in Oeganda wordt CO2 geabsorbeerd, waardoor er minder koolstofdioxide in de atmosfeer komt. Zo wordt de opwarming van de Aarde tegengegaan. Maar de plantages vormen ook een bron van werkgelegenheid, doordat bamboespecialisten, veldwerkers en plantagemanagers nodig zijn. Ook worden extra banen gecreëerd voor creatieve ondernemers die de bamboe gebruiken om gebruiksproducten van te maken.

360 graden anders
Een van die producten is dus kleding. “Bamboo Village Uganda is een bijzonder bedrijf dat alles 360 graden anders doet dan anderen”, zegt initiatiefnemer Henri Potze. “De duurzame kledinglijn die wij momenteel ontwikkelen, is daar een goed voorbeeld van. Door bamboe aan te planten compenseren wij de CO2-uitstoot van bedrijven. Met de lancering van een eigen kledinglijn geven wij nu ook een waardevolle bestemming aan het bamboe zelf. De kleding wordt gemaakt door bamboevezels te combineren met gerecycled materiaal uit bestaande kleding. Daardoor ontstaat een volledig duurzaam product. En de eerste producten zien er geweldig uit!”

Bamboedorpen
Consumenten die de kleding van MZuri straks kopen, dragen dus bij aan beter klimaat. Maar zij financieren ook de bouw van bamboedorpen over de hele wereld. Deze dorpen worden gebouwd om lokale medewerkers van bamboeplantages en hun gezinnen een kwalitatief en veilig thuis te geven. De woningen worden volledig van bamboe gemaakt naar Nederlands design. Het eerste bamboedorp wordt in Oeganda gebouwd, maar er zullen meer dorpen in andere delen van de wereld volgen. Ook op die plaatsen zal bamboe worden aangeplant voor CO2-compensatie. De vezels kunnen vervolgens weer worden gebruikt in onder andere kleding.

Potze laat weten dat de productie van de bamboe-kleding in maart 2020 start. “Er wordt nog met verschillende partijen gesproken over de verkoop en de kanalen die daarvoor gebruikt gaan worden. Meer informatie daarover volgt later.”

(Klik op de pijltjes in bovenstaande foto voor meer voorbeelden van bamboe-kleding)


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws