Meer huwelijken als het economisch goed gaat

01-06-2021    09:56   |    NU.nl

Nederlanders zullen sneller trouwen als ze meer vertrouwen hebben in hun financiële situatie, maar omgekeerd heeft de financiële situatie weinig invloed op echtscheidingen. Daarentegen gaan samenwoners wel sneller uit elkaar als het economisch slechter gaat. Dat blijkt dinsdag uit een rapport van het statistiekbureau CBS en het demografisch onderzoeksinstituut NIDI.

De organisaties vergeleken voor de studie het aantal huwelijken in een jaar met de zogenoemde koopbereidheid, het vertrouwen van consumenten in hun financiële situatie. Dat blijkt gelijk te lopen. Het aantal huwelijken stijgt na een goed economisch jaar en daalt na een slecht economisch jaar.

In 1998 trouwden 185.000 Nederlanders, het grootste aantal sinds het begin van de metingen in 1995. In 2013 was het aantal trouwende mensen met 141.000 het laagst. Tegelijk was de koopbereidheid rond 1998 het grootst en in 2013 het kleinst.

Het aantal echtscheidingen houdt echter geen verband met de economische situatie. Volgens het rapport is een mogelijke verklaring dat er veel redenen zijn om te scheiden en dat mensen zich ook in een financieel moeilijkere periode niet zullen laten tegenhouden door de kosten die daaraan verbonden zijn.

De onderzoekers verwachten ondanks de vele uitgestelde huwelijken dat er in 2021 toch minder mensen zullen trouwen dan de voorbije jaren, omdat hun financiële situatie te lijden heeft gehad onder de coronacrisis. Die huwelijken zullen waarschijnlijk worden ingehaald als het weer beter gaat.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Op naar Malta

Bij Olsthoorn Greenhouse Projects worden de voorbereidingen getroffen voor een te bouwen kas op Malta....