'Direct al een hoop ondernemerskeuzes maken'

13-04-2021    09:58   |    KAS Magazine

Met het programma Future Proof brengt telerscoöperatie Growers United jonge ondernemers bij elkaar om hen voor te bereiden op de toekomst. In een serie artikelen in KAS Magazine spreken verschillende telers van Growers United zich uit over de thema’s die hen bezighouden. In de meest recente uitgave vertelt komkommerteler Tom Koot (31) hoe hij zich ontwikkelt tot ondernemer en daarmee ook het bedrijf verder helpt.

Het verhaal van de zoon die zijn vader opvolgt is op veel jonge tuinbouwondernemers van toepassing. Zo niet op Tom Koot. Hij groeide dan wel op als zoon van een tomatenteler, zijn weg naar het ondernemerschap kende een andere route. Als productspecialist voor West-Europa en Noord-Amerika bij Nunhems raakte hij in gesprek met komkommerteler en Growers United-bestuurslid Floris van der Linden. Er was een klik tussen die twee en Floris zag in Tom dé persoon om samen te gaan ondernemen. “Floris kon wel wat hulp gebruiken op zijn bedrijf en was zich aan het oriënteren op de toekomst”, vertelt Tom. “Maar durfde hij het aan om die toekomst met mij tegemoet te gaan? En durfde ík mijn baan daarvoor op te zeggen?”

Nadat ze serieus om de tafel gingen, werd de knoop doorgehakt. Op 1 december 2019 ging Tom in het bedrijf van Floris aan de slag en kreeg hij ook direct een eigen vestiging om te runnen. “In Kwintsheul wordt een oud-tomatenbedrijf van bijna 5 hectare gehuurd om komkommers te telen en ik moest voor de komkommerexpertise zorgen”, zegt Tom. Het zou een leerzaam eerste jaar worden, een hard leerjaar zelfs. “We kregen te maken met het komkommerbontvirus, de coronacrisis kwam voorbij en de komkommerprijzen waren matig. Wat dat betreft viel ik vol met mijn neus in de boter, want ik moest direct een hoop ondernemerskeuzes maken.” Tegelijkertijd wist Tom het bedrijf toch ook steeds meer naar zijn hand te zetten. “Ik heb verschillende verbeteringen doorgevoerd in de teelt, het volgende punt van aandacht wordt om de arbeid volledig op de rit te krijgen.”

Lees hier het volledige interview met Tom


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws