Nanobubbles als nieuwe tool voor gezondere groei

28-07-2021    09:00   |    Goedemorgen

Het vinden van de juiste oplossing voor waterkwaliteit kan een uitdaging zijn voor telers die werken in complexe omgevingen. De meest gangbare aanpak is altijd beluchting geweest, simpelweg het mengen van lucht en water, maar conventionele beluchtingsmethoden gaan allemaal gepaard met beperkte efficiëntie en serieuze uitdagingen.

Traditionele beluchtingsopties op de markt om DO-niveaus in irrigatiewater te verhogen maken gebruik van oudere apparatuur als:

•    Schijfbeluchters in buitenbassins
•    Extreme agitatie / hoge debietmixer
•    Luchtstenen
•    Leidingen om lucht in irrigatiewater te zuigen (Venturi)

Bij het injecteren van lucht in water volgens een van deze traditionele beluchtingsmethoden, is de zuurstofoverbrenging naar verhouding gewoonlijk erg laag en leidt tot matige resultaten. Dit wordt nog gecompliceerd door het feit dat met de toename van de watertemperatuur, het vermogen om DO vast te houden vermindert; wanneer warmer water moet worden gebruikt om planten te irrigeren, worden de efficiëntiebeperkingen van conventionele beluchters zelfs nog duidelijker. Hoewel koelers vaak worden gebruikt om water koel te houden en DO-niveaus te verhogen in een irrigatiesysteem, is het koelen van water een kostbare aangelegenheid die veel stroom verbruikt.

Om precies te zijn hebben telers gemerkt:

1.    Beluchters en luchtstenen, hoewel relatief goedkoop in installatie en gebruik, leveren een minimale toename in DO-niveaus. Het is een hoop gedoe om ze schoon te houden en te onderhouden, en ze zijn vaak lawaaiig.
2.    Venturi-systemen kunnen DO-niveaus leveren die dichterbij verzadiging komen; onderzoek heeft echter aangetoond dat, om optimale ziektebeheersing en maximale gewasopbrengst te bereiken, niveaus van 15-25 ppm zuurstof optimaal zijn voor de meeste gewassen.

Dit zuurstofniveau kan alleen efficiënt worden bereikt door gebruik van nieuwe technologie.

Nieuwe tool: Nanobubbles
Telers in de tuinbouw zijn wellicht niet op de hoogte van een nieuwe technologie die ongekende wateroxygenatie biedt. Wetenschappelijk bewezen nanobubble-technologie is vernieuwend en vervangt gedateerde beluchtingstechnologie. Progressieve telers investeren steeds meer in deze technologie om significante winst te behalen in plantgezondheid (en ook bedrijfsgezondheid) met een gunstig ROI-tijdspad.

Nanobubbles zijn veel meer dan slechts een beluchtingsoplossing. Ze vormen een innovatie die zich in onderzoeken en in de praktijk heeft bewezen, gebruikt door honderden telers over de hele wereld om DO-niveaus in wortelzones een boost te geven – en om veel andere voorwaarden te verbeteren die gewasopbrengst beïnvloeden.

Wat is een nanobubble?
Nanobubbles zijn bubbels met een diameter van minder dan 200 nanometer – zo’n 2500 keer kleiner dan een korrel zout. De meest stabiele nanobubbles hebben een afmeting van ongeveer 120 nm. Nanobubbles blijven hangen in een vloeistof, ze stijgen niet naar de oppervlakte en knappen niet zoals grotere bubbels, waardoor ze continu beschikbaar zijn voor deelname aan natuurkundige, biologische en chemische reacties.

Hoe werken ze?
Nanobubbles kunnen maanden blijven hangen in het water voordat ze oplossen. In deze lange tijdsperiode bewegen ze zich willekeurig door het water via brownse beweging en voorzien de hele watermassa die de plant bedient, efficiënt van zuurstof. Dit is mogelijk doordat nanobubbles een equilibrium hebben in oppervlaktespanning, interne druk en externe druk. Dit geeft ze een natuurlijk drijfvermogen, een sterke negatieve lading en een hoge overdrachtsefficiëntie.

Nanobubbles leveren meer dan 85% zuurstof overdrachtsefficiëntie in irrigatiewater, waarmee de zuurstofbenutting van planten wordt gemaximaliseerd.

Daarbij werken nanobubbles ook als een chemicaliënvrije oxidator door hydroxylradicalen te produceren die algencellen lyseren en schadelijke pathogenen en biofilms in irrigatiesystemen verminderen. Oxidatie is het proces waarbij een elektron wordt uitgewisseld tussen moleculen, wat structuren in de cellen van pathogenen verstoort, waardoor deze afsterven of inactief worden.

Talloze casestudies hebben spectaculaire dalingen laten zien in algen, biofilm en pathogenen als Pythium door gebruik van nanobubbles.

“Voor mij is de techniek van Moleaer een ontbrekend puzzelstukje. Vanaf het begin van het seizoen heb ik een hele gezonde wortelontwikkeling gehad en stonden de planten er goed op. De planten hebben meer energie gehad, want onze opbrengst is een flinke stap vooruit gegaan met over het algemeen grovere vruchten”, zegt Rob van Enckevort van De Peelkroon. Download het e-book voor meer informatie over hoe nanobubbles kunnen bijdragen aan gezondere groei: https://www.moleaer.com/nanobubble-e-book


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws