Neerwaartse prijsdruk door omslag naar mild weer

20-05-2022    09:44   |    Goedemorgen

In de komende dagen vindt er een weersverandering plaats van het huidige warme weer naar een duidelijk koeler weertype. Er wordt redelijk wat wind voorspeld: seizoensgemiddeld of meer. Vandaag en morgen trekken onweersbuien over het land, die grote prijsbewegingen op de onbalans zullen veroorzaken. Vanaf zaterdag wordt het weer stabieler. Door de verwachte windkracht worden voor dit weekend gemiddeld lage EPEX-prijzen voorspeld: baseload voor dit weekend handelt op ca 130 euro/MWh en 170 euro/MWh. Rekening houdend met ochtend- en avondprijzen van 240 resp. 280 euro/MWh betekent dit prijzen net boven nul resp. onder 100 euro/MWh in de overdaguren.

De gasvraag zal beperkt blijven met deze weersituatie. Er wordt in de komende weken voldoende LNG-aanvoer verwacht: tot het einde van de maand 5 tankers in de UK, 5 op Zeebrugge en 4 op Gate. Vanaf 20 mei tot midden juni is er Noors onderhoud gepland wat een aanvoerbeperking met 40 mln. m3 per dag betekent. Bij verwachte onveranderde aanvoer via Nordstream1 zal de vulling van gasvoorraden in een iets lager tempo voortzetten komende week. Er is op basis van fundamentele factoren geen reden voor gasprijzen boven 70 cent per m3 voor daggas en de zomermaanden, maar zolang de stress in de markt blijft kunnen de gasprijzen op dagbasis alle kanten op schieten. Prijsbewegingen van meer dan 5 cent per m3 binnen de dag zijn nog steeds ‘normaal’.

Voor de lange termijn gas- en elektriciteitsprijzen is een langzame daling het meest waarschijnlijk omdat de emotie in de markt stap voor stap vermindert. Maar dag op dag bepaalt het nieuws de prijsrichting, aldus AgroEnergy.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws