Oekraïne en weer bepalend

28-01-2022    09:40   |    Goedemorgen

Voor de prijs van daggas en voor de komende 2 maanden zijn het conflict over Oekraïne en het weerbericht bepalend. Als de spanning afneemt en de weersvooruitzichten onveranderd blijven, is er alle reden voor een behoorlijke prijsdaling, voorspelt AgroEnergy.

De Rotterdamse Gate-terminal mag de komende week iedere dag een volle LNG-tanker verwelkomen en dat zelfde geldt in de UK voor de LNG terminals. Het effect van kou in de weersverwachting zal in de komende weken steeds minder worden. De verwachting is, als dat gebeurt, vooral de elektriciteitsprijzen fors opgejaagd worden. Kortom: met alle politieke afhankelijkheid is de prijsvorming zeer onzeker.

De markt verwacht dat elektriciteit in de komende dagen fors goedkoper wordt. Zo handelt baseload voor dit weekend in Duitsland voor 80 €/MWh, een prijs die we lang niet meer gezien hebben. Het is niet de verwachting dat de gemiddelde EPEX prijs voor Nederland zover zal wegzakken maar de EPEX prijzen zullen fors lager zijn dan in de afgelopen dagen. Voor volgende week voorspelt de markt circa 170 €/uur gemiddeld, daarna weer wat hoger.

De clean sparkspread voor gascentrales is voor februari en maart naar nul gezakt in de afgelopen week. Dit betekent dat de elektriciteitsprijs voor de komende maanden naar verwachting de gasprijsontwikkeling op de voet zal volgen in de komende week.
 
Gas en elektra lange termijn
Dezelfde politieke afhankelijkheid die geldt voor de korte termijnprijzen geldt ook voor de lange termijnprijzen. "We zien nu tot met jaarblok 2025 prijzen boven 25 €ct/m3. Een marktbericht vermeldde deze week dat LNG uit de VS een integrale kostprijs heeft van 27 €ct/m3 en dat is dan op de lange termijn de minimumprijs. Zolang Europa aan het infuus van LNG ligt, moeten we hier rekening mee houden. Aangezien de termijnprijzen gas voor 2023 en 2024 (veel) hoger liggen, kan ieder nieuws veel prijsbeweging veroorzaken. Het huidige marktsentiment is in ieder geval omhoog. De OTC elektriciteitsprijzen zullen de gas- en EUA-prijzen blijven volgen."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

EnergiekEvent drukbezocht

Het was volle bak op het eerste fysieke EnergiekEvent sinds drie jaar, waarvoor Delphy IC en Wageningen UR hun...