Ondernemers: NU voorbereiding Brexit starten

11-10-2018    09:19   |    Goedemorgen

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. We weten alleen nog niet op welke manier. Toch kun je als ondernemer die handelt met Engeland wel al voorbereidingen treffen. Dat is noodzakelijk, anders zou je zomaar op 30 maart 2019 geen zaken meer kunnen doen met de Britten...

We schreven al eerder over de risico's van de Brexit zoals uiteengezet door Corné van Zeijl tijdens de topsprekersavond van Tuinbouw Jongeren Westland. Een harde brexit -dus zonder (overgangs)regeling- zal flink gevoeld worden door de Nederlandse economie, vooral ook in de glastuinbouw.

Bij een harde Brexit krijgen ondernemers te maken met minimaal zeven extra formaliteiten. Daar vallen bijvoorbeeld douaneheffingen en invoerrechten onder. Als deze formaliteiten niet in orde zijn, bestaat dus de kans dat de producten stil komen te staan bij de grens. Aangezien in de tuinbouw vooral in vers gehandeld wordt, is dat een extra kostbaar incident.

Aangezien de voorbereidingen om aan de juiste formaliteiten te voldoen enige maanden in beslag nemen. De eerste stap is het aanvragen van een EORI-nummer, waar we deze week al eerder over schreven. Dit nummer is nodig als je wilt handelen met landen buiten de EU. Via het nieuwe platform douane.nl/brexit is dit nummer vrij eenvoudig aan te vragen.

Als je precies wilt weten welke douanevoorbereidingen en certificaten er nodig zijn voor jouw persoonlijke situatie, kun je dat checken met de Brexit Impact Scan. Je krijgt dan advies op maat, wat uiteraard erg prettig is. Het belangrijkste is in ieder geval om er snel mee te beginnen, want 29 maart 2019 is het sneller dan je denkt.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws