Orius pakt ook volwassen trips in aardbei aan

Orius pakt ook volwassen trips in aardbei aan

Al jaren op rij ziet Biobest-adviseur Arno Hellemons goede resultaten met een gecombineerde inzet van cucumeris en Orius in aardbei. "Met een brede aanpak krijgen aardbeientelers trips het beste onder controle."

De meeste bedrijven maken al gebruik van Amblyseius-System en/of ABS-System. Een prima basis, meent Hellomons. "Cucumeris eet tripslarven en pakt dus het eerste stadium van trips efficiënt aan. Door de roofmijt regelmatig en preventief in het gewas uit te zetten, ontstaat een effectieve eerste verdedigingslinie. Met volwassen plaaginsecten, kan het echter weinig. Daarom is Orius-System zo'n waardevolle aanvulling. Deze roofwants verorbert namelijk alle stadia van trips en pakt ook bladluizen, spintmijten en witte vlieg mee."

Let op temperatuur
Hellemons adviseert telers wel op de omgevingstemperatuur te letten. "Orius ontwikkelt zich aanzienlijk trager bij lage temperaturen. Bij tunnelteelten zou ik daarom wachten met uitzetten tot de nachttemperatuur boven de 8°C blijft. Kastelers kunnen nu al starten. De inzet van Orius-System varieert van 2 tot 8 stuks per vierkante meter en na 1,5 tot 2 maanden is de populatie op volle sterkte. Neem voor een juiste dosering altijd contact op met uw adviseur."

Tijdig monitoren
Naast een effectieve bestrijding blijft vooral ook actief scouten belangrijk. "Onze Crop-Scanner app kan telers daarbij ondersteunen. Deze tool werkt zowel op smartphones als tablets en staat in verbinding met een online webportaal. Alle waarnemingen in het gewas worden daar samengebracht en opgeslagen. Telers en hun adviseurs kunnen deze gegevens online analyseren om uitbraken van plagen op de voet te volgen. Zo kan er tijdig een biologische bestrijdingsstrategie uitgewerkt worden!"

Ook wijst Hellemons op het gebruik van vangplaten. Hij adviseert telers zo'n 1000 tot 2000 vangplaten Bug-Scan Yellow NHS per hectare op te hangen. "Het nieuwe ophangsysteem met clips - het zogenaamde New Hanging System - maakt het ophangen nog makkelijker."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v