Physee wil ook ook glas voor kassen ontwikkelen

Physee wil ook ook glas voor kassen ontwikkelen

Het bedrijf Physee, een onderneming ontstaan vanuit de TU Delft, wil het bijzondere energieopwekkende glas die het bedrijf maakt ook aan gaan bieden in de glastuinbouw, meldt Groenten&Fruit.

Daarvoor wordt gewerkt aan een coating die het UV-licht met een golflengte tussen 200 en 400 nanometer kan omzetten in PAR-licht met een hogere golflengte tussen 400 en 700 nanometer. Physee noemt de coating PAR+. Met deze coating kan het glas van een kas licht optimaal omzetten in plantengroei en tevens energie opwekken.

Photosynthetic Active Radiation (PAR) staat voor het deel van het zonlicht dat door de plant in bladgroen wordt omgezet. "Al naar gelang de dikte van de coating kan meer of minder van het zichtbare UV-licht worden omgezet in het voor planten bruikbare PAR-licht", zegt Sadiq van Overbeek, productontwikkelaar bij Physee. "Maar je moet ook rekening houden met bijvoorbeeld de hommels in de kas, die ten minste 7% UV-licht nodig hebben om te kunnen zien. En het hangt ook van de plantensoort af hoeveel UV-licht er nodig is."

Het met de coating omzetten van UV-licht naar PAR-licht heeft ook invloed op de warmte die de kas invalt. "Ook het gedeelte van het zonlicht met een golflengte van 700-1.000 nanometer is in de toekomst te gebruiken om energie op te wekken", stelt Van Overbeek. "Maar het kan ook gebruikt blijven worden in de vorm van warmte, naar gelang dat in de teelt gewenst is." Dit najaar wil Physee ongeveer 50 vierkante meter glas van een aantal kassen gaan coaten. Volgend jaar wordt in samenwerking met Wageningen University & Research een proef opgezet om het effect op de gewassen te onderzoeken.

Bron: Groenten&Fruit/AgriHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v