Poetin verlengt opnieuw voedselembargo

18-07-2018    08:37   |    Goedemorgen

Voor de vierde keer heeft de Russische president Poetin het embargo op levensmiddelen en agrarische grondstoffen uit Westerse landen verlengd. Vorige week bepaalde hij dat het handelsembargo blijft gelden tot eind 2019.

Rusland stelde het embargo in 2014 in nadat de Verenigde Staten en Europa sancties tegen Moskou hadden ingesteld vanwege de rol die het land zou hebben gespeeld in de Oekraïense burgeroorlog. Het embargo treft voornamelijk de leden van de Europese Unie.

Ditmaal is de verlenging een antwoord op een besluit dat de EU eind juni nam. De 28 landen van de Unie oordeelden dat Moskou de Akkoorden van Minsk, die tot een politieke oplossing voor het conflict in Oekraïne moeten leiden, niet naleeft en verlengden hun sancties tegen Rusland daarom met een half jaar.
"De Europese sancties -samen met kelderende energieprijzen- hebben Rusland in eerste instantie economisch pijn gedaan, maar Moskou is die recessie inmiddels te boven gekomen. De Russische overheid verwacht zelfs dat de maatregelen de eigen nationale landbouwsector op langere termijn ten goede zullen komen." Dat schrijft Vilt.be.

Tot het neerhalen van vlucht MH-17 boven Oekraïne in de zomer van 2014 was Rusland een belangrijke bestemming voor Nederlandse agrarische producten, met name vlees en AGF.

Toch komen producten uit geboycotte landen het land binnen. Er zijn wegen ontwikkeld om ze legaal in Rusland af te leveren, weliswaar in kleine volumes.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws