'Politiek is nu aan zet in energiecrisis'

25-01-2022    10:29   |    Goedemorgen

LUISTER TERUG - AgroEnergy heeft intensief contact met Glastuinbouw Nederland over de energiecrisis en steunt de brandbrief die afgelopen vrijdag is overhandigd in Den Haag. Dat liet algemeen directeur Peter van den Berg van AgroEnergy vanochtend weten in gesprek met Paprika Tasty Radio.

Luister hier het gehele gesprek met Peter van den Berg terug

Volgens Van den Berg is de politiek nu aan zet, aangezien zij ook de problemen hebben veroorzaakt. "Omdat Europa en Rusland het niet eens worden over de gastoevoer via Nord Stream 2, zijn de gasstromen vanuit Rusland flink teruggeschroefd. Dus waar de markt rekende op een uitbreiding, werd het een stevige krimp. Dat zijn dusdanige hoeveelheden dat je daar als markt niet op kunt anticiperen. Dit gaat niet over de gasmarkt, dit gaat over politiek."

Sinds de week voor kerst is de LNG-aanvoer naar Europa goed op gang gekomen, geeft Van den Berg aan. "Er wordt verwacht dat er deze maand rond de 80 tot 90 LNG-tankers in Europa landen. Dat is nog nooit gebeurd, maar het is ook hard nodig. Dat betekent dat de voorraadsituatie die er in december slecht uitzag, nu minder erg is." Ook het feit dat de winter nog niet echt doorzet, helpt volgens Van den Berg mee. "Daardoor hebben de prijzen al de kans gekregen om flink te dalen, maar de prijzen blijven desondanks op een niveau dat voor telers niet te betalen is."

'Poot stijf houden'
Van den Berg geeft aan dat het een normale economische realiteit is dat de kostprijs wordt doorberekend in de prijs, dat zou in de tuinbouw ook het geval moeten zijn. "Waarom zou dat niet mogen? Het is zelfs een principe van de mededingingswetgeving dat je jouw producten niet onder de kostprijs hoeft of zelfs mag verkopen. Dus alle reden om zoveel mogelijk de poot stijf te houden. Daarnaast zou je kunnen denken aan overbruggingskredieten, maar dan moet je wel uitzicht hebben dat het in de komende jaren beter gaat worden. Op de lange termijn zullen de prijzen ook wel weer wat normaler zijn, maar als de Russische aanvoer niet groter wordt zal Europa in ieder geval tot en met het eerste kwartaal van 2023 aan het infuus van LNG ligt."

AgroEnergy wil klanten op de korte termijn helpen bij het maken van keuzes in de bedrijfsvoering om de druk van de energieprijzen minimaal te houden. "Voor de lange termijn, waarop er sowieso minder gas moet worden gebruikt, moet je naar andere energiebronnen toe. Zodat je minder afhankelijk bent van de gaslevering. Klanten mogen van AgroEnergy verwachten dat wij daar hard aan werken."

Luister hier het gehele gesprek met Peter van den Berg terug


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

EnergiekEvent drukbezocht

Het was volle bak op het eerste fysieke EnergiekEvent sinds drie jaar, waarvoor Delphy IC en Wageningen UR hun...