'Prima tijd voor onderhoud van je regensysteem'

'Prima tijd voor onderhoud van je regensysteem'

Aan neerslag buiten is geen gebrek en met de waterbehoefte van de gewassen valt het op dit moment nog wel mee. Volgens Stefan Bakker van Netafim is het een uitgelezen periode voor onderhoud aan de bovenliggende regensystemen. Waar moeten telers op letten?

Periodieke controle en onderhoud van het regensysteem is wenselijk om de uniformiteit van de waterafgifte weer op peil te brengen. Door vervuiling, verschillen in ouderdom en slijtage van componenten kan die plaatselijk uit de pas gaan lopen. "De eerste en simpelste check is het controleren van de werkdruk in de sproeiers", steekt Bakker van wal. "Met speciale manometersetjes, die je tussen de sproeier en de lpd plaatst, kun je de sproeiers nalopen en de werkdruk nauwkeurig afstellen op 2 bar. De leidingdruk moet daarvoor uiteraard hoger zijn, want er is altijd wel sprake van enig drukverlies over de leiding en de terugslagklepjes in de sproeiers."

Bij een te lage werkdruk haalt de sproeier de vereiste worp niet. Bij overdruk neemt de worp aanvankelijk toe, om weer terug te lopen als de druppels te fijn worden. Binnen een kraanvak mag de werkdruk niet meer dan 10% verschillen. De productmanager benadrukt dat het belangrijk is om bij de controle een getrouwe weergave van de werkelijkheid na te streven. Als er normaal gesproken in twee kraanvakken tegelijk wordt beregend, stem het onderhoudswerk daar dan ook op af.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v