Rucola telen met schoon water

20-10-2020    10:42   |    Goedemorgen

Twee jaar geleden kocht hij er een nieuwe tuin bij aan de Baakwoning in Naaldwijk. Opgeteld kwam hij daarmee uit op 14 hectare rucola. Maar de teelt op de nieuwe locatie wilde niet lukken. Het percentage uitval was enorm. Wat was er aan de hand? In VIP van Van Iperen gaat groeispecialist Ron Kleijn in gesprek met Merijn Vreugdenhil over het belang van schoon water en de inzet van schimmels in de rucolateelt. “Vorig jaar dacht ik er serieus aan om deze locatie vol te storten met beton en er caravans te stallen. Zo ernstig was het.”

Samen met zijn vader had Merijn een loonbedrijf dat vooral actief was in de radijsteelt. Toen een van zijn klanten hem vroeg of hij een oogstmachine kon ontwikkelen voor rucola, ging hij meteen aan de slag. Een oude oogstmachine voor radijs werd omgebouwd tot slasnijder. Om het ding te kunnen testen, huurde hij een stuk kas en zaaide dat in met rucola. “Die vraag kwam op een perfect moment. Ik keek al langer om mij heen of we ook iets anders erbij konden doen.”

“Ik had geen idee wat rucola eigenlijk was. Ik had het in ieder geval nog nooit gegeten.” Een bezoek aan de plaatselijke supermarkt leerde hem dat het een interessante teelt zou kunnen zijn. “Er zaten wel diverse soorten sla gemixt in een zakje, maar geen rucola. Eigenlijk wel logisch, want rucola is geen slasoort maar een kruisbloemige. De officiële Nederlandse naam is kruisherik. In onder andere Italië is het al sinds de middeleeuwen een gezonde en graag gegeten bladgroente. Tijd om ook rucola in Nederland een betere plaats te geven.” Daarom stopte Merijn vorig jaar definitief met het loonbedrijf en de radijs. Het was niet meer te combineren. Inmiddels is hij wel de grootste rucola-teler in Nederland. Een succesverhaal.

“Ik wil in eerste instantie een goede en betrouwbare teler zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk om de verkoop in eigen hand te houden. “Alleen aan de verwerkende industrie leveren we los product.”

Lees hier het volledige artikel


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws