Sector slaat alarm en gaat naar Den Haag

20-01-2022    11:00   |    Goedemorgen

De Nederlandse glastuinbouw slaat alarm. Door de aanhoudend hoge energieprijzen komen zelfs vooruitstrevende, in de basis gezonde glastuinbouwbedrijven in directe liquiditeitsproblemen, zo laat Glastuinbouw Nederland weten.

Vanwege de ernst van de situatie is deze week, uit naam van de brede Nederlandse glastuinbouwketen, een brandbrief gestuurd aan minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister Jetten voor Klimaat en Energie. De ministers Jetten en Staghouwer hebben (onder voorbehoud) toegezegd die brief aanstaande vrijdag officieel in ontvangst te willen nemen.

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland en Greenports Nederland en Alexander Formsma, beleidsspecialist Energie en Klimaat Glastuinbouw Nederland zullen de brief overhandigen. Verder zullen enkele telers aanwezig zijn, die de gevolgen van de hoge energieprijzen voor hun bedrijf één-op-één kunnen toelichten.

De overhandiging van de brief wordt omlijst middels een onvervalst stukje muzikale tuinbouwnostalgie. Het duo Komfort & Joy zingt ter plekke een actuele versie van het lied ‘Brengt ’t nog wat op’ van de Westlandse formatie ‘De Kromme Jongens’. Deze band was in de jaren negentig ‘wereldberoemd’ in het Westland en omstreken. Zij maakten eigen nummers, gezongen in dialect en met de glastuinbouw en het Westland als belangrijkste onderwerpen. Het duo Komfort & Joy bestaat uit Jolentha Zaat en Koos Sekreve. Koos speelde de hoofdrol in de succesvolle musical gebaseerd op de muziek van De Kromme Jongens, die in 2006 en 2007 in totaal ruim 26.000 bezoekers trok. Samen met het oorspronkelijke bandlid Ger Kögeler heeft hij de tekst van ‘Brengt ’t nog wat op’ herschreven naar de huidige energiecrisis in de glastuinbouw.

De overhandiging van de brief vindt morgen rond 9.30 uur in Den Haag overhandigd aan de ministers.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

EnergiekEvent drukbezocht

Het was volle bak op het eerste fysieke EnergiekEvent sinds drie jaar, waarvoor Delphy IC en Wageningen UR hun...