Telers ZON zeggen vertrouwen op

24-09-2020    10:22   |    De Limburger

Een groep telers van Veiling ZON Fruit&Vegetables in Venlo heeft het vertrouwen opgezegd in de directeur, de raad van commissarissen en de voorzitter van het bestuur, zo meldt De Limburger.

Daarnaast heeft een meerderheid van de ledenvergadering van de coöperatieve veiling het bestuur geen decharge verleend, hetgeen erop neerkomt dat het beleid niet wordt goedgekeurd.

In een brief hebben de tuinders het vertrouwen opgezegd in een deel van de leiding van de veiling. Zij willen dat onder anderen algemeen directeur Michiel van Ginkel zijn biezen pakt. Hem wordt gebrek aan daadkracht en onvoldoende transparantie verweten, zo bevestigen meerdere bronnen die niet met naam genoemd willen worden. De tuinders eisen meer invloed bij de veiling en vinden dat er een tandje bij moet als het gaat om verdere professionalisering van de marketing en de afzet van groente en fruit.

Gesprek
De veiling zegt het signaal van de ontevreden leden serieus te nemen. Maar verder dan het doen van enkele concessies en een gesprek met de tuinders willen het bestuur en de raad van commissarissen niet gaan. „Hoewel de jaarrekening door de leden is goedgekeurd, zien bestuur en raad van commissarissen het niet geven van decharge over het gevoerde beleid als een serieus signaal. Wij willen dan ook op zo kort mogelijke termijn met de tien betrokken leden in gesprek, om in een constructieve dialoog tot een oplossing te komen die recht doet aan de wens van een aantal leden om meer betrokken te worden bij de commerciële strategie van ZON”, stelt de veiling. Aanpassing van de manier van besturen is daarbij volgens ZON bespreekbaar.

Omzet
Volgens de veiling gaat het om tien ontevreden tuinders. In totaal telt de coöperatie zo’n 175 aangesloten telers. Ingewijden wijzen er wel op dat de groep van tien uit grote ondernemers bestaat die samen goed zijn voor zowat de helft van de omzet. De veiling in Venlo had in 2018 een omzet van 265 miljoen euro. Bij ZON werken ongeveer 85 medewerkers.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Twitter: Zelf sambal maken?

Er zijn oneindig voor variaties voor verschillende sambals, maar één van de favorieten van Westland Peppers is...

Twitter: Digitaal lintje

Vanochtend heeft Maarel Orchids het digitale lintje doorgeknipt voor de lancering van haar nieuwe website. De...