Tip Gerbera week 23-2017

19-06-2017    14:08   |    Eugenie Dings

Teeltwisseling in Gerbera, schimmelziektes liggen op de loer

Er wordt de laatste jaren steeds meer aandacht besteed aan hygiëne bij de teeltwisseling. Vervanging van stekers of zelfs complete druppelslangen is steeds meer een aandachtspunt  om aantasting van de nieuwe planten met Verticillium, Fusarium of Phyptophtora  te voorkomen.
De laatste jaren worden er steeds meer vakken tussen geplant. 

Dit vraagt extra aandacht voor het reinigen van de teelt- en druppelsystemen en voor de gezondheid van de bestaande vakken.
Het begint met het verwijderen van alle organische resten uit het hele teeltsysteem inclusief de draingoten. Hierbij moet stofvorming te allen tijden voorkomen worden. Sporen van bijvoorbeeld  Verticillium kunnen met bladblazers tot diep in de kas verspreid worden.

Bij het  reinigen van het teeltsysteem  is het vooral van belang dat het reinigingsmiddel overal komt en voldoende lang nat blijft. Het gebruik van schuimpistolen is een duidelijke verbetering door betere hechting aan oppervlaktes.  Probeer de inwerktijd te verlengen door vroeg in de  ochtend of juist in de avond te desinfecteren. Kan dit niet, probeer dan het verduisteringsdoek deels te sluiten om instraling beperkt te houden.

Druppelsystemen moeten zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant ontsmet worden. Echter dit volzetten met zuur en/of chloor en afspuiten dit is voor de stekers onvoldoende. De stekers worden alleen volledig ontsmet als ze minimaal 24 uur in een oplossing van 3% waterstofperoxide of 3 % zuur of 3 % trinatriumfosfaat gestaan hebben.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Marktpositie WKK sterk

De energieprijzen lopen nog steeds verder op. Waar voorheen de prijzen voornamelijk stegen voor de korte...

Luister terug: Dynaplant

Dit jaar bestaat kwekerij Dynaplant 20 jaar, een mooi moment voor een directiewisseling dachten ze daar. En...