Tip Gerbera week 35 - 2017

30-09-2017    20:57   |    Eugenie Dings

Klimaat nazomer

Het temperatuurverloop en lichtverloop de laatste 5-6 weken verloopt beduidend stabieler dan vorig jaar. Toen hadden we te maken met enkele forse piekweken qua temperatuur in week 29 en 34. Coatings zijn inmiddels allemaal verwijderd en mn jonge gewassen staan goed gesplitst. De verschillen tussen oude en jonge gewassen zijn soms wel groot.

Oude gewassen kunnen nog wel groei gebruiken, terwijl jonge gewassen vooral generatief bijgestuurd moeten worden.
Voldoende licht toelaten is hierbij een van de belangrijkste stuurfactoren.
De bedrijven die nog makkelijk schermen overdag ( rond de 500 Watt) zie je na sluiten duidelijk naar  lichtniveau zakken van ruim onder de 500 micromol PAR. Gerbera kan in de herfst juist wel 1000 micromol PAR aan is uit onderzoek gebleken vorig jaar. Het doekgebruik moet nu bewust afgebouwd worden.

De warme dagen en ook relatief warme nachten geven ons nog niet echt een waarschuwing voor vochtproblemen. Toch is dit risico nu groter dan we denken. Door de hoge luchtvochtigheid buiten en het zeer kleine temperatuurverschil tussen binnen en buiten biedt alleen luchten weinig soelaas voor vochtafvoeren. Er zijn zelfs al nachten geweest waar de kastemperatuur onder de buitentemperatuur lag. Dan is er eerder een vochttransport naar binnen toe i.p.v. naar buiten toe.
De enige manier om vocht af te voeren is dan om binnen de temperatuur te verhogen en zodoende een minimale vochtafvoer naar buiten op gang te houden.

Het luchten aan wind- en luwe kant tegelijk helpt ook zonder meer bij het afvoeren van vocht. Echter dan moet er wel enige mate van windsnelheid zijn bij de warme nachten. Dit is in het westen effectiever dan in het oosten en zuiden van het land.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Marktpositie WKK sterk

De energieprijzen lopen nog steeds verder op. Waar voorheen de prijzen voornamelijk stegen voor de korte...

Luister terug: Dynaplant

Dit jaar bestaat kwekerij Dynaplant 20 jaar, een mooi moment voor een directiewisseling dachten ze daar. En...