Tip Gerbera week 39 - 2017

30-09-2017    20:55   |    Eugenie Dings

Belichting

September is tot nu toe  buiten donkerder en koeler geweest dan vorig jaar. Dit resulteert in een  prima kwaliteit nu. We hebben dit jaar opnieuw meer licht binnen gelaten door vroeg de coating  te verwijderen en minimaal te schermen in september.

Echter vanaf week 37 gaat de lagere zonnestand ervoor zorgen dat de transmissie hard achteruit gaat. Vanaf  week 37 gaat van de basis van 66-68 %  wekelijks een procent transmissie af tot in week 52 we op 50 % uit komen.
In oktober 2016 werd de hoeveelheid buitenlicht  iedere week 20 % lager. Daarom moet de daglengte nu op 11,5 uur zitten om maximaal van natuurlijke licht te profiteren. De grens voor het afschakelen van de belichting  op straling moet omhoog gedurende de maand. Met een lichtverhoging op de luchtingtemperatuur kan er op de mooiste dagen voorkomen worden dat ramen te snel open gaan bij wisselende stralingsniveaus.

Laat de belichting nu opstarten op 100 % van capaciteit. Afschakelen kan dan in 2 stappen, waarbij naast de actuele straling (weer aan onder de 300 Watt),de weersverwachting voor die dag een belangrijke rol speelt of en wanneer de lampen helemaal uit gaan.

In september is er nog maar matig belicht in de namiddag. De belangrijkste reden hiervoor was dat we meestal  bufferruimte wilde sparen voor de volgende ochtend te kunnen belichten. Echter op de koudere en vochtigere dagen nu mag de buis er overdag  niet meer uitgeregeld worden. Pas ca. 1 uur voor doek sluiten op verduistering mag de buis eruit.  Hiermee creëren je dan ook meer ruimte om in de namiddag de lampen weer aan te kunnen zetten.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Marktpositie WKK sterk

De energieprijzen lopen nog steeds verder op. Waar voorheen de prijzen voornamelijk stegen voor de korte...

Luister terug: Dynaplant

Dit jaar bestaat kwekerij Dynaplant 20 jaar, een mooi moment voor een directiewisseling dachten ze daar. En...