Tip Gerbera week 43-2017

06-11-2017    01:08   |    Eugenie Dings

Condensatie en ventilatoren

Condensatie en ventilatoren gebruik

De echte herfst lijkt nu aangebroken te zijn. Na een periode met relatief warm weer vindt er nu echt een daling plaats van de temperaturen in combinatie met grote regenkans. Het koudere weer betekent dat we overdag met de lampen aan de temperaturen redelijk goed kunnen beheersen. Om niet te hoog uit te komen met de etmaaltemperatuur ten opzichte van totale lichthoeveelheid is het ’s nachts veel moeilijker om tot een optimaal klimaat te komen.

De planttemperatuur ligt meteen vanaf dat het verduisteringsdoek mag kieren onder de ruimtetemperatuur. Dit betekend nog niet gelijk dat er condensatie gaat plaatsvinden.  De condensatie vindt pas plaats als de bladtemperatuur onder de dauwpunttemperatuur komt. Bij een kastemperatuur van 15 graden en 90 % RV is de condensatietemperatuur 13,4 graden.
Dit is een reële situatie de laatste dagen. Het meest voor de hand liggende is om de buistemperatuur te verhogen. Echter dit levert ook weer vochtproductie op.

Wat er eigenlijk bereikt moet worden is een kleiner verschil tussen de ruimtetemperatuur en de planttemperatuur. Dit kan ook bereikt worden met minder uitstraling door een kleinere kier in het verduisteringsdoek. Daarnaast spelen ventilatoren ook een belangrijke rol bij temperatuurverschillen.

De ervaringen de laatste jaren heeft juist geleerd dat door ‘s-nacht de ventilatoren op vol vermogen te laten draaien de temperatuurverschillen tussen afdelingen kleiner worden. Daarnaast wordt het microklimaat gunstig beïnvloed door de ventilatoren.  Zorg er verder voor dat aan het einde van de dag altijd belicht wordt. Te grote schommelingen in klimaat en te snelle afkoeling geeft ook een sterk risico op condensatie.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Marktpositie WKK sterk

De energieprijzen lopen nog steeds verder op. Waar voorheen de prijzen voornamelijk stegen voor de korte...

Luister terug: Dynaplant

Dit jaar bestaat kwekerij Dynaplant 20 jaar, een mooi moment voor een directiewisseling dachten ze daar. En...