Tip Gerbera week 47 - 2017

27-11-2017    21:23   |    Eugenie Dings

Uitstraling

Teelttip 47/2017

Uitstraling

De term uitstraling is inmiddels in de Gerberateelt zeer bekend. Sinds het gebruik van de verduisteringsdoeken wordt er bij alle Gerberatelers rekening gehouden met dit fenomeen.
En toch weten we er nog te weinig van. Met behulp van pyrgeometers (buiten gemonteerde uitstralingsmeter) kan er bij veel uitstraling eerder het doek gesloten worden. Recent is er in de Gerbera getest met netto-uitstralingsmeters. Deze meten in de kas de in- en uitstraling en geven dit als een netto waarde weer. Om deze kennisontwikkeling voor een grotere groep beschikbaar te maken is er nu een uitstralingsmonitor, ontwikkeld door Kas als Energiebron.

http://www.glastuinbouwmodellen.wur.nl/radiationmonitor/?user=KaE_NLC_ext Hier zijn alle klimaat effecten zichtbaar van het sluiten van een of twee schermen. Het sluiten van een open Harmony doek,  bij een al gesloten verduistering doek, zorgt bijna een halvering van de netto uitstraling. Verder zie je in de simulatie ook de temperatuur van het doek,  het glasdek en  van de lucht boven het doek.  De temperatuur van het dek ligt bij half bewolkt en onbewolkt weer ruim onder de buitentemperatuur en biedt dus veel mogelijkheden voor condensatie.

Ook wordt het effect van uitstraling op de gewasverdamping in beeld gebracht. Hoe minder uitstraling, des te hoger wordt de gewasverdamping. Verdamping juist in de nachturen moet ervoor zorgen dat er voldoende calcium aangevoerd wordt in de uiterste delen van de plant, dus de bloem en de bladpunten. Dit is cruciaal voor de kwaliteit. Verder leert deze monitor dat een meetbox boven het doek ons goed kan helpen met de sturing van klimaatdoeken en luchting in de  winter.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Marktpositie WKK sterk

De energieprijzen lopen nog steeds verder op. Waar voorheen de prijzen voornamelijk stegen voor de korte...

Luister terug: Dynaplant

Dit jaar bestaat kwekerij Dynaplant 20 jaar, een mooi moment voor een directiewisseling dachten ze daar. En...