Toepassing zonne-energie op foliekas Guatemala

Toepassing zonne-energie op foliekas Guatemala

Bosman Van Zaal heeft onlangs de opdracht gekregen om voor Holland Orchids hun 4de uitbreidingsfase in Guatemala te realiseren. Deze uitbreiding van ongeveer 1 hectare betreft een breedkap foliekas met een geďntegreerd verwarmingssysteem op basis van thermische zonnecollectoren.

Deze foliekas, gefabriceerd in Bosman van Zaal's eigen fabriek, is bedekt met  F-CLEAN folie. Deze folie, ook wel "ETFE" folie genoemd, heeft een zeer lange levensduur van meer dan 30 jaar en kent een hogere lichttransmissiegraad dan glas. F-CLEAN heeft dus vergelijkbare eigenschappen met glas, maar dan met alle voordelen van een flexibele folie. De foliekassen van Bosman Van Zaal zijn voorzien van een speciaal foliespansysteem, waardoor ze zeer geschikt zijn voor de toepassing van F-CLEAN.
 
Ook de uitbreiding van het verwarmingssysteem en de integratie van een nieuw thermisch zonnecollector verwarmingssysteem is geheel door Bosman Van Zaal zelf ontworpen en in eigen fabriek geproduceerd. De zonnecollectoren vangen zo'n 60% van de zonnewarmte op, waarna het verwarmde water in een buffertank wordt opgeslagen om vervolgens 's nachts de kas te verwarmen. Met een oppervlakte van ongeveer 4.250m˛ kan dit thermische zonnecollectorveld op deze locatie potentieel zo'n 3,2 miljoen kWh per jaar aan warmte produceren. Voor Holland Orchids betekent dit een potentiële besparing van zo'n 370.000 liter diesel per jaar. Het zonnecollectorsysteem kan zich in 3 tot 4 jaar terugverdienen.
 
Holland Orchids is niet het eerste zonnewarmteproject dat Bosman Van Zaal heeft gerealiseerd. Al sinds 2006 levert het bedrijf thermische zonnecollectorsystemen over de gehele wereld. Inmiddels heeft het bedrijf met succes meer dan 10 zonnecollectorprojecten gerealiseerd met een totale collectoroppervlakte van zo'n 50.000m˛.
 
Door ruim 100 jaar aan tuinbouwkennis van o.a. kassen, verwarmingsinstallaties en teeltcontainersystemen te combineren, heeft Bosman Van Zaal een uniek en rendabel thermisch zonnecollector verwarmingssysteem ontwikkeld. Voor meer informatie over de geďntegreerde solar thermische verwarmingssystemen op basis van zonnecollectoren en de projecten waar ze zijn toegepast, ga naar de website van Bosman Van Zaal.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v